A Maccabi nevű izraeli egészségszolgáltató, amely a 9,3 milliós ország lakosságának mintegy negyedét tudhatja a páciensei között, 149 144, 60 év feletti, legalább egy hete három Pfizer-oltást kapó ember adatait vetette össze 675 630 olyan személyével, akik még csak két oltásban részesültek január és február között.

A harmadik oltást kapó csoportban 37 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, szemben azzal az 1064 pozitív esettel, akik csak két dózist kaptak - közölte a Reuters szerint a Maccabi. A kontrollcsoportnak hasonló demográfiai jellemzői voltak - tették hozzá.

A szolgáltató a Reuters szerint a 37 eset súlyosságáról nem közölt információt, úgy, ahogy arról sem, hogy ezeknek a pácienseknek volt-e bármilyen alapbetegségük. 

A Pfizer korábban azt közölte, hogy az oltóanyaga hatékonysága idővel csökken, a harmadik dózis hatására viszont jelentősen több neutralizáló antitestet mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus kezdeti, valamint a béta (dél-afrikai) és a sokkal fertőzőképesebb delta (indiai) variánsával szemben.

Izrael a múlt hónapban hirdette meg a Pfizer harmadik dózisának beadását, hogy próbáljanak gátat vetni a delta variáns okozta fertőzések megugrásának. Eddig mintegy 1,1 millió arra jogosult - például 50 év felettiek, egészségügyi dolgozók - izraeli kapta meg a harmadik adagot. Ennek ellenére az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy a súlyos esetek száma tovább fog emelkedni, mivel van még mintegy 1,1 millió izraeli - a lakosság 11 százaléka -, akik nincsenek beoltva.

Ausztria csak Pfizerrel és Modernával olt

Az osztrák kormány a koronavírus elleni harmadik oltást kizárólag mRNS típusú - BioNTech/Pfizer és Moderna - vakcinával tervezi az ősz folyamán - közölte az egészségügyi minisztérium kedden. A minisztérium az osztrák Nemzeti Oltási Testület ajánlását követve a harmadik, megerősítő oltást hat-kilenc hónappal a második oltás után javasolja. Elsőként a 65 év feletti nyugdíjasok, a magas kockázati csoportba sorolt, krónikus betegséggel rendelkezők, valamint azok kaphatják majd meg, akiket először AstraZenecával vagy Janssen-vakcinával oltottak be.