Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 26,3 pontra csökkent az októberi 32,3 pontról. Elemzők rosszabb teljesítményre, átlagosan 22 pontra számítottak novemberről.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az index, amely áprilisban és májusban mínusz 56,6, illetve mínusz 43,1 ponton érte minden idők mélypontját, már a hatodik egymást követő hónapban tartózkodott a növekedést jelző pozitív tartományban novemberben.

Az új megrendelések alindexe 42,6 pontról 37,9 pontra, a teljesített rendeléseket tükröző mutató pedig 46,5 pontról 24,9 pontra csökkent, míg a teljesítésre váró rendeléseké 8,3 pontról 22,2 pontra nőtt.

A ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke az októberi 28,5 pontról 38,9 pontra, az értékesítési árak változását tükröző mutató értéke pedig 14,0 pontról 25,4 pontra nőtt.

A foglalkoztatási mutató 12,7 pontról 27,2 pontra, míg az átlagos munkaidőé 25,3 pontról 25,7 pontra nőtt.

A vállalkozások kevésbé optimisták a jövőt illetően, a várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 62,7 pontról 44,3 pontra mérséklődött novemberben. Az új megrendelések alindexe 51,6 pontról 48,1 pontra csökkent. Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

A feldolgozóipar, amely az amerikai gazdaság 11,3 százalékát fedi le, tavasszal történelmi mélységekbe zuhant a koronavírus-járvány hatására, de májusban elindult felfelé, és azóta is töretlen a kilábalás párhuzamosan azzal, hogy a vállalatok elkezdték feltölteni készleteiket, a fogyasztók pedig szolgáltatások helyett inkább termékeket vásároltak, például a távmunka és a távoktatás feltételeit biztosító árucikkeket.