Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román gazdaság 5,7 százalékkal - a korábbi közléshez képest enyhén alacsonyabb mértékben - nőtt az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten, mind a nyers, mind a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint - írja az MTI. Korábban az román statisztikai  intézet 5,8 százalékos növekedésről számolt be.

A második negyedévre vonatkozó adatok is módosultak, így éves bázison a román bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 5,1 százalékkal, a kiigazított érték szerint 5 százalékkal nőtt. A statisztikai intézet korábban 5,3 százalékos növekedésről számolt be mind a nyers, mind a kiigazított érték szerint a vizsgált időszakban.

A második negyedévben a kiigazított érték szerint a GDP 1,8 százalékkal nőtt az első negyedévhez mérten, míg korábban a statisztikai intézet 2,1 százalékos bővülést közölt.

A román kormány hivatalosan 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, de valamennyi fontosabb nemzetközi pénzintézet a legfrissebb prognózisuk szerint 4,6-5,4 százalék közötti román GDP-bővülésre számít.