A szakértő szerint az eurózóna jelenlegi válasza a görög adósságválságra nem működik, mivel Görögország "lényegében fizetésképtelen". "Látva az adósság mértékét, az euróövezet jelentette kényszerzubbonyt és az elfogadható finanszírozás hiányát, nehéz elképzelni, hogy Görögország miként stabilizálja adósságának dinamikáját az adósság átstrukturálása nélkül" - írja Balls.

Hozzátette, az euróövezetnek és az Európai Központi Banknak okozott kár már érzékelhető az európai kormányok közötti koordináció fennakadásaiban, a hatalmon lévő pártok választási eredményein, az unióellenes nacionalista pártok előretörésében és a megszorító intézkedések elleni egyre nagyobb lakossági tiltakozásban.

A Pimco menedzsere szerint jelentős kockázata van annak, hogy a görög politikai rendszer nem lesz képes eleget tenni a megkövetelt a további megszorításoknak, ami dicstelen körülmények között lezajló államcsődhöz vezetne.

Balls szerint jobb és reálisabb megközelítés lenne, ha az euróövezet elismerné, hogy a mostani tervek nem működnek és elővenné a B-tervet . Ez nem jár ugyan kockázatok nélkül, de félreérthetetlen üzenetként hozzájárulhatna a többi állam sikeresebb költségvetési együttműködéséhez abban az esetben, ha a bajba jutott államok köre tovább bővülne - teszi hozzá.