A császárpingvin, a világ legnagyobb pingvinje és az Antarktiszon őshonos két pingvinfaj egyike, az antarktiszi tél alatt szül, és a fiókák fészkeléséhez áprilistól decemberig szilárd tengeri jégre van szüksége  - figyelmeztetett az argentin Antarktiszi Intézet (IAA).

Mint arról a Reuters beszámol, ha a tenger később fagy be, vagy idő előtt olvad el, a császárpingvin család nem tudja befejezni a szaporodási ciklusát.

"Ha a víz eléri az újszülött pingvineket, amelyek még nem állnak készen az úszásra, és nincs vízálló tollazatuk, akkor a hidegtől elpusztulnak és megfulladnak" - mondta Marcela Libertelli biológus, aki az IAA-ban két antarktiszi kolónián 15 000 pingvint tanulmányozott.

Ez történt a Weddell-tengeren található Halley-öböl kolónián, a második legnagyobb császárpingvin-kolónián, ahol három éven át minden fióka elpusztult.

Minden augusztusban, a déli félteke telének közepén Libertelli és más tudósok az argentin Marambio bázison az Antarktiszon naponta 65 kilométert tesznek meg motorkerékpárral, akár -40 Celsius-fokos hőmérsékleten, hogy elérjék a legközelebbi császárpingvin-kolóniát.

Odaérve megszámolják, megmérik és megmérik a fiókákat, koordinátákat gyűjtenek, és vérmintát vesznek.

A tudósok eredményei arra utalnak, hogy a faj jövője borús lesz, ha nem sikerül enyhíteni a klímaváltozást.