Az Amsztor nevű plázát a híradások szerint kora délután érte a támadás. Kremencsuk polgármestere, Vitalij Maleckij korábban csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy a csapás nagyon zsúfolt helyen történt, amely egyáltalán nem kapcsolódik katonai műveletekhez.

Az incidensre reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki azt írta a Telegramon, hogy több, mint ezren voltak a támadás idején a plázában. "A bevásárlóközpont lángokban áll, a mentők oltják a tüzet, az áldozatok száma elképzelhetetlen" - fogalmazott az elnök, aki hangsúlyozta, hogy a pláza nem jelentett fenyegetést az orosz hadseregre és nincs stratégiai jelentősége sem. Ott csak emberek voltak, akik próbálnak normális életet élni.

Oroszország Kurszk felől egy Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázóból kilőtt Kh-22-es típusú rakétával támadta meg Kremencsukot - mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak, amely este 13 halottról és több mint negyven sebesültről számolt be.

Zelenszkij szerint Oroszország a tehetetlenségét továbbra is a hétköznapi polgárokkal szembeni támadásokban kompenzálja. Oroszország részéről "megfelelő viselkedést és emberséget remélni értelmetlen" - véli az ukrán elnök, aki videót is közzétett az égő plázáról.

Harkivban is folyamatos az ostrom

Közben kora este támadás érte a keleti országrészben Harkiv város egyik kerületét is. Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó a Telegramon azt közölte, hogy legalább négyen vesztették életüket és 19-en megsérültek, köztük négy gyermek. Hangsúlyozta, hogy az orosz erők polgári infrastruktúrát, házakat, udvarokat, utcákat találtak el. Az áldozatok számát még pontosítják.

Hétfőn támadás érte Harkiv megyében Pecenyihi falut is, amelyen keresztül "zöld folyosó" haladt az orosz elfoglalta területek felől Ukrajna biztonságosabb részeibe. Olekszandr Huszarov, a falu vezetője az UNIAN beszámolója szerint elmondta, hogy a támadás akkor kezdődött, amikor egy emberekkel teli evakuációs konvoj haladt át a településen. "Vannak sérültek, köztük egy 90 éves falubeli férfi" - tette hozzá.

Zelenszkij szerint a tél beállta előtt véget kell vetni a háborúnak

Legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak - jelentette ki Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn a G7 csoport németországi csúcstalálkozóján diplomáciai források szerint, írta az MTI.

A Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) keddig tartó találkozó második napjának megbeszéléseibe videón bekapcsolódó ukrán elnök kifejtette, hogy a tél beálltával a front is "befagyna", vagyis még inkább elhúzódna a háború, amit feltétlenül meg kell előzni. Mindent meg kell tenni, hogy még a tél előtt befejeződjenek a harcok - húzta alá Zelenszkij a Süddeutsche Zeitung című német lap európai diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint.

Az ukrán elnök mindenekelőtt légvédelmi rendszerek szállítására kérte a csúcstalálkozó résztvevőit, rámutatva, hogy Oroszország egyre inkább rakétákkal és repülőgépekkel támad országára. Arról is szólt, hogy a Heteknek tovább kell szigorítaniuk az Oroszország elleni gazdasági szankcióikat.

A G7 folytatja Ukrajna támogatását

A soros elnök - a tanácskozás házigazdája - Németország mellett az Egyesült Államokat, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát és Olaszországot, valamint nemzetek feletti intézményként az Európai Uniót összefogó csoport a megbeszélés után külön közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy tovább folytatják Ukrajna pénzügyi, humanitárius, diplomáciai és katonai támogatását, méghozzá "amíg csak szükséges", vagyis korlátlan ideig.

A Hetek elkötelezettek amellett, hogy támogassák Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelmét, és amellett is, hogy az ország önállóan dönthessen a jövőjéről.

Az ukrán államháztartás stabilizálására és az alapvető állami szolgáltatások fenntartására az idén már 29,5 milliárd dollár támogatást biztosítottak, illetve ajánlottak fel. Folytatják és összehangolják a védelmi, katonai támogatást is, fegyverek és egyéb felszerelések szállítása mellett képzési, logisztikai és hírszerzési segítséggel is közreműködnek Ukrajna védelmi képességeinek fejlesztésében.

Az élelmezési válságról is egyeztettek

A G7 csoport informális egyeztető fórum, 1975 óta működik, és 1998-ban tagjai közé fogadta Oroszországot, így átalakult G8 csoporttá. Azért működik mégis G7 csoportként, mert Oroszország tagságát 2014-ben, az Ukrajnához tartozó Krím-félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése miatt felfüggesztették.

A bajoroszági találkozóra meghívták India, Dél-Afrika, Szenegál, Indonézia és Argentína kormányfőjét is, hogy közösen egyeztessenek a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó Ukrajna elleni orosz agresszió miatt fenyegető globális élelmezési válság kezeléséről - írta az MTI.