Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A plüssjátékok 68 százaléka, azaz tízből majdnem hét jelent súlyos veszélyt a vásárlókra nézve, ráadásul a biciklikre szerelhető gyerekülések mindegyike problémás - derült ki az Európai Bizottság legfrissebb, Gyors Riasztási Rendszerében (Rapid Alert System) rögzített bejelentésekről készült riportból.

A rendszer működése segít megakadályozni, hogy veszélyes termékek kerüljenek a fogyasztókhoz. A rizikós termékek miatti intézkedések száma évről évre növekszik, 2019-ben 10 százalékkal, azonban 2015-ös adatokhoz képest 63 százalékkal több esetben indult eljárás.

Még 2003-ban indult el a rendszer, amely a veszélyes, nem élelmiszereket szűri ki. Segítségével gyorsan lehet eljárni egy-egy problémás terméknél: veszélyesnek minősíthetik vagy elrendelhetik a visszahívását.

Tavaly a 31 résztvevő országban összesen 4477 esetben indult azonnal vizsgálat egy-egy veszélyes termék miatt, ez kedvezőtlen adat abból a szempontból, hogy 10 százalékos növekedést mutat 2019-hez képest. Vagyis több veszélyes termékkel kellett kitessékelni a piacról.

A veszélyes termékekkel szemben többféle eljárás is létezik, egészen a termék visszavonásától a megsemmisítéséig. Ijesztő, hogy a legveszélyesebb termékeknek a gyerekjátékok bizonyulnak, ezek között is az apró, lenyelhető részeket vagy vegyi anyagokat tartalmazóak lehetnek a legkárosabbak a fogyasztókra, akár gyerekekre nézve is. Problémásak többek között a plüssállatok vagy a készségfejlesztő játékok közé sorolt slime termékek.

A veszélyestermék-bejelentések 29 százaléka vonatkozott gyerekjátékokra, a második legproblémásabb termék pedig az elektromos közlekedési eszközök - köztük az elektromos rollerek - voltak 2019-ben. A bejelentett termékek 27 százaléka okoz sérülést - például a könnyen megrepedő, töredező anyag miatt -, 23 százalékuk nem megfelelő vegyi anyag használata miatt számít veszélyesnek, 13 százalékuk pedig akár fulladást is okozhat.

Az Európai Bizottság közzétette a CASP (Coordinated Activities on the Safety of Products) elnevezésű terméktesztek eredményét is, amelynek keretében összesen 652 terméket vizsgált. A tesztelt termékek között már a plüssjátékok, slime-ok, elektromos közlekedési eszközök, biciklire szerelhető gyermekülések, elektromos töltők és akkumulátorok szerepeltek.

A vizsgált termékek 38 százaléka nem felelt meg az EU-s szabványoknak, 11 százalékukról pedig kiderült, hogy komoly sérüléseket okozhatnak. A biciklis gyermekülések egyike sem ment át a teszten - igaz, csak 8 százalékukat találták kifejezetten veszélyesnek. A tesztek során, 68 százalékban a legveszélyesebbnek a plüssjátékok bizonyultak, a legkevesebb problémát pedig, mindössze 1 százalékos bukási aránnyal az akkumulátorok jelentették a vásárlók számára.

A koronavírus-járvány kapcsán idén tavasszal rengeteg bejelentés érkezett maszkokkal, kézfertőtlenítőkkel, védőöltözetekkel kapcsolatban.  Éppen ezért az uniós szakemberek a következő tesztek vizsgálatok főszereplői ezek a termékek lesznek. A tesztsorozat 2020 július közepén indul majd.