Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ZEW gazdasági hangulatindex mínusz 55,3 pont lett a várt mínusz 53,8 pont helyett, a júliusi 53,8 pont után. Az augusztusban elért érték 2008 októbere óta a legalacsonyabb - írja az MTI. 

Az aktuális üzleti kondíciókat tükröző mutató mínusz 47,6 pontra süllyedt az előző havi mínusz 45,8 pontról. Az elemzők a ténylegesnél nagyobb csökkenésre, mínusz 48 pontra számítottak; az augusztusban elért érték 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb.

"A ZEW gazdasági hangulatmutatója augusztusban ismét enyhén romlott, az előző havi nagyon erőteljes csökkenést követően. A pénzpiaci szakértők ezért az amúgy is gyenge német gazdasági helyzet további romlására számítanak. A fogyasztói árak továbbra is magas emelkedése, valamint a fűtés és a villamos energia várható többletköltségei jelenleg különösen a fogyasztáshoz kapcsolódó gazdasági ágazatok kilátásait terhelik. A pénzügyi szektorra vonatkozó értékelések javulnak a várhatóan szilárdabb monetáris politika miatt"

- foglalta össze a felmérés megállapításait Michael Schröder, a ZEW kutatója, a felmérés vezetője.

A pénzpiaci szakértők várakozásai az euróövezet gazdasági fejlődésével kapcsolatban augusztusban 3,8 ponttal mínusz 54,9 pontra csökkentek. Az aktuális helyzet megítélése kevésbé pesszimista a köreikben, a mutató értéke 2,4 ponttal mínusz 42,0 pontra emelkedett.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdasági hangulatindexe a hat hónapos gazdasági kilátásokat méri. A mutatószám nulla feletti értéke optimizmust, a nulla alatti pesszimizmust jelez. Az értéket mintegy 350 német intézményi befektető és elemző megkérdezésével készült felmérés alapján állítják össze.