Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hszi Csin-ping kínai államfő felélesztette azt az elképzelést, miszerint Kína vezetésével létre kellene hozni egy ázsiai szabadkereskedelmi egyezményt az USA, Japán és számos további ország megállapodása, a TTP helyett - írja a Financial Times pekingi forrásokra hivatkozva.

A lehetőség előtt az nyitja meg az utat, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke egyik választási ígérete a TPP felrúgása volt.

Az egyezményt idén írta alá Barac Obama elnök, illetve Japán, Ausztrália, Brunei, Chile, Kanada, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr és Vietnam vezetője. A csatlakozás lehetősége érdekelte még Dél-Koreát, a Fülöp-szigeteket és Tajvanit is. A megállapodást ratifikálnia kell minden részt vevő ország törvényhozásának.

Álljon meg a menet!

Trump azonban, aki a Republikánus Párt jelöltjeként győzött az elnökválasztáson azzal kampányolt, hogy visszavonja az USA részvételét, mert a TPP és a hozzá hasonló szabadkereskedelmi rendszerek nyitnak utat a külföldi olcsó áruk beáramlása és az amerikai munkahelyek kiáramlása előtt. Mindkettőt az amerikai gazdaság fő ellenségei közé sorolja.

Miután a kongresszus maradt a republikánusok kezében, s ezért gyakorlatilag kizártnak vehető a TPP ratifikálása, Peking úgy látja: itt a lehetőség, hogy felmelegítse saját ázsiai szabadkereskedlemi terveit. Egyfajta vákuum keletkezett, amelybe benyomulhat a kínai gazdasági diplomácia.

Lássunk hozzá!

Hszi részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés(Apac) éves csúcsértekezletén Peruban, ahol Li Baodong külügyminiszter-helyettes szerint megkezdi a kereskedelmi lyuk feltöltését. Li szerint terjed a protekcionizmus a térségben, ami fékezi az ázsiai gazdaság növekedését.

Kína úgy véli, már az Apec-értekezleten elő tud vezetni egy olyan tervet, amely felel a térség iparának kéréseire és ébren tartja a szabadkereskedelem bővítésének ügyét.

Megmondták

Amerikai tisztviselők - hallva Trump ígéretét és látva visszalépés népszerűségét - hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy a TPP bukása megnyitná az utat az USA legnagyobb világgazdasági versenytársa, Kína, azaz a pekingi kormány hasonló kereskedelmi rendszerének kiépítése előtt.

Kína a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség elnevezésű tervet teheti le az Asean tíz tagja, illetve Ausztrália és India vezetőinek asztalára. Az ezzel kapcsolatos erőfeszítések kaphatnak új lendületet a Trump-adminisztráció felállásának köszönhetően.

Pácban Japán

A japán kormány jókora pácba került a TPP megroggyanása miatt. A tokiói parlament alsóháza a héten ratifikálta az egyezményt. Már ezt a szavazást is azért hozták előre, mert attól tartottak, hogy bár a demokrata Hillary Clinton nyeri az elnökválasztást, ám látva a TPP-vel szembeni közhangulatot felül akarja majd vizsgáltatni a megállapodást.

A japánok sokat reméltek a TPP-től, amely megszüntetné résztvevők mezőgazdasági termékeit terhelő vámokat. A verseny lehetővé tenné, hogy modernizálják a japán agrárgazdaságot.

A TPP-re a japán parlament felsőháza is rá fog bólintani, amelynek nyomán 30 napon belül érvénybe léphet az új szabályozás. Nikai Tosihiro, az országot vezető Liberális Demokratapárt főtitkára azt mondta: nem adták még fel a reményt, hogy meggyőzzék amerikai partnereiket az USA TPP-részvételének fenntartásától.