Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsége a csúcsokat verdesi, ellenzéke szétforgácsolódott és semmilyen veszélyt sem jelent hatalmára. Csecsenföldet már rég pacifikálta, az Iszlám Állam terjeszkedési kísérletei eddig kudarcot vallottak, az olajárak emelkedésével csökkennek a társadalmi feszültségek.

Ebben a helyzetben nehéz ésszerű magyarázatot találni arra, miért van szükség az ország teljes belbiztonsági apparátusának átalakítására. Putyin mégis bejelentette a Nemzeti Gárda létrehozását, amely - a sztálini idők KGB-je fegyveres szervezetére kísértetiesen emlékeztető módon - egy olyan félkatonai szervezet, amelynek feladata a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc és a "társadalmi rend fenntartása."

A cári titkosszolgálatok és a szovjet államvédelem örökségeként az orosz belbiztonság már most is példátlanul erős, és a törvények még arra is jogot adnak neki, hogy a kormány ellen tüntető nőkre, gyerekekre, fogyatékosokra is tüzet nyithasson. És ezt a törvényt most a terrorista veszélyre hivatkozva tovább szigorítják.

Az Interfax jelentése szerint a Nemzeti Gárda katonájának joga van fizikai erőt, speciális eszközöket vagy tűzfegyvert alkalmazni előzetes figyelmeztetés nélkül, amennyiben orosz állampolgárok élete kerül veszélybe. A szervezet tagjai behatolhatnak otthonokba, hogy gyanúsítottakat vegyenek őrizetbe, dokumentumokat és járműveket ellenőrizzenek, ehhez elegendő az eljárás alá vontak szóbeli tájékoztatása jogaikról.

A belügyminisztérium belső csapataiból hozzák létre a minisztériummal való szoros együttműködésben. Érdemes tudni, hogy a belügyminisztérium erői tartalmazzák az orosz rendőrséget és közlekedési rendőrséget, valamint az úgynevezett belső csapatokat, egy a csendőrséghez hasonló félkatonai szervezetet. Ugyancsak az új szervezethez csatolják az OMON-t és a SOBR-t - ezek az amerikai SWAT-hoz hasonló rendőri gyorsreagálású rohamcsapatok, feladatuk a közrend fenntartása, különösen rendkívüli állapot esetén.

Az elnöki dekrétum emellett elképesztően széles hatáskört biztosít a Nemzeti Gárdának. Feladatai közé sorolja a területvédelmet, belső fegyveres konfliktusok megakadályozását és kezelését, fontos létesítmények védelmét, mint az atomreaktorok, szállítmányok és fontos tulajdonelemek védelmét, valamint az állambiztonsággal való együttműködést a határvédelemben.

Az új szervezet hatalmas fegyveres erőt képvisel, motorizált és páncélos alakulatokkal, saját légierővel és csaknem mindennel, ami a hadseregnek van, csak a stratégiai fegyverek és a haditengerészet hiányzik. Létszáma mintegy 430 ezer fő, ami a Szputnyik orosz hírügynökség szerint is ismét felveti a kérdést - miért van szüksége Putyinnak a hadsereggel vetekedő erőt képviselő haderőre. És ha valaki felvetné, miért gondolja bárki az új erő kötődését az államfőhöz, érdemes megjegyezni, hogy annak vezetője miniszteri rangban Viktor Zolotov, közvetlen főnöke az elnök, akinek eddig a személyes biztonsági szolgálatát vezette - 1999 óta volt a testőre. Az elnöki rendelet legújabb változata szerint a Nemzeti Gárda Putyin személyes parancsára részt vehet nemzetközi békefenntartó műveletekben.