Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európaik többsége szívesebben látna országa parlamentjében képviselők helyett algoritmusokat - derült ki a spanyol és angol nyelvű oktatást kínáló IE Egyetem, Center for the Governance of Change intézetének közvélemény-kutatásából. Az alternatíva pontosan úgy szólt, hogy támogatná-e a megkérdezett a parlamenti képviselők számának csökkentését és ezzel egyidejűleg a mesterséges intelligencia szerepének erősítését az érdekei képviseletében, feltéve, hogy az A.I.-nek hozzáférést kellene adnia a személyes adataihoz.

A választ nem teszik zsebre a politikusok: a megkérdezett európaiak 51 százaléka támogatna egy ilyen változtatást. Oscar Jonsson kutatási igazgató a vizsgálat egyik vezetője, azt mondta CNBC-nek, hogy szerinte a demokráciába és a jó kormányzásba vetett bizalom több évtizede tartó hanyatlásának következménye jelentkezett a kutatási eredményeikben.

Az választóközönség egyre erőteljesebb polarizációját is tükrözi a felmérés, miután a radikálisan szemben álló felek nehezen viselik el, hogy az ellenfél politikusai is szót kapnak a nyilvánosságban. Az a választók általános benyomása, hogy a politika rosszul működik, amiért a politikusokat teszik felelőssé. Ráadásul az emberek nem is ismerik a képviselőiket, és fogalmuk sincs arról, milyen munkát végeznek.

Észak-dél megosztottság

A tanulmányból kiderül, hogy a spanyoloknak különösen tele lehet a hócipőjük a politikusaikkal, ugyanis az algoritmusokat támogató kérdésre 66 százalékuk felelt igennel. Nem igazán meglepő, hogy Olaszországban 59 százalék, illetve kissé váratlanabb, hogy éppen Észtországban 56 százalék ez az arány.

Nem minden országban küldenék azonban más munkakörbe a politikusokat. Az Egyesült Királyságban például a megkérdezettek 69 százaléka inkább az A.I.-nek adna más munkát. Hollandiában 56 százalék, Németországban 54 százalék azok aránya, akik előnyben részesítik hús-vér parlamenti képviselőket a mesterséges intelligenciával szemben. Európán kívül Kínában a válaszadók 75 százaléka az A.I.-ra szavaz a politikusokkal szemben, míg az USA-ban 60 százalékuk  ragaszkodik a kongresszusi képviselőkhöz és szenátorokhoz.