Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A  lengyel állami televízió szerint a 8. osztályos tanulók sikerrel letették vizsgáikat, ugyanakkor bajban lehetnek az érettségizők, mivel mindig nem ért véget a tanárok két hete kezdődött sztrájkja, amelyben egyre többen vesznek részt - írta az onet.pl. A tiltakozók képviselői elárulták, hogy ugyan a diákok is mellettük tüntetnek, ám egyre nagyobb a nyomás az aggódó szülők részéről demonstrációjuk beszüntetése érdekében.

A tanárok nemcsak fizetésemelést követelnek, hanem azt is, hogy mielőtt a minisztérium, vagy bármely jövendő kormány oktatási reformba kezd, hallgassák meg őket is, illetve azokat a szakembereket, akik a jelenlegi reformot az oktatási rendszer szétverése első lépésének tartják.

Az április 8. óta tartó sztrájk komolyságát mutatja, hogy Agata Kornhauser-Duda, az államfő felesége találkozott a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel, hogy a sztrájkról egyeztessenek. A First Lady le fog ülni a kerekasztal-tárgyalásokhoz, hogy segítsen a kormánynak a vita megoldásában. Az ország első asszonya annak az 50 gimnáziumi tanárnak a kérésére vállalt szerepet a válság kezelésében, akik egykoron őt is tanították.

Megtalálták az elnöknét

A Fakt című lap értesülései szerint az elnök felesége a kormányfővel, Mateusz Morawieckivel, és az oktatási miniszterrel, Anna Zalewskával is találkozott - Agata Kornhauser-Duda éveken át német tanár volt egy krakkói gimnáziumban. Maga az elnök, Andrzej Duda is találkozott a tanárok képviselőivel, és kijelentette, hogy bár a hatalmi elit köreiben vita van a makacs tiltakozássorozatról, de a felesége sokat tud tenni a vita rendezése érdekében.

Korábban az államfő feleségének egykori tanárai szemrehányó levelet küldtek, amelyben kifejtik, hogy éveken át számíthatott az támogatásukra, örültek sikereinek és büszkék voltak rá, hogy vele dolgozhattak. Most viszont rossz néven vették, hogy eddig hallgatott, egyre dühösebbek amiatt, hogy nem szólalt meg a sztrájk ügyében. Hiányolják szolidaritását a tanárok társadalmával, kifogásolták szótlanságát akkor, amikor az iskolarendszer teljesen romba dől.

Fityisz a Szolidaritásnak

A tanárok sztrájkjában immár részt vesz a Szolidaritás tanár tagjainak egy része is (ez a szakszervezet kötött egy megállapodást a kormánnyal). Az adatok arról, hány iskola és hány tanár vesz részt a megmozdulásban napról napra változnak, mert a pedagógusok reggel, munkába menet döntik el, felveszik-e a munkát vagy sem. Nagy kérdés, hogy mi lesz a húsvéti szünet után és május elején, amikor megkezdődnek a középiskolai érettségik.