Magyarország 1999-ben csatlakozott az Európai Tanács Korrupcióellenes Államok Csoportjához, a GRECO-hoz. Ez a testület máig ötször, 2003-ban, 2006-ban, 2010-ben, 2015-ben és 2017-ben értékelte hazánkat - mondta a lapnakLigeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

A magyar kormány nem járult hozzá a friss GRECO-értékelés közzétételéhez. A legutóbbi Magyarországról készült és publikussá tett átvilágításban főként a parlamenti képviselőket, bírákat és ügyészeket érintő korrupció megelőzésével kapcsolatban fogalmaztak meg ajánlásokat. Ez annak idején nagy port kavart, hiszen a legfőbb ügyész jogállása, a bíróságok igazgatása, vagy például a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozata és összeférhetetlensége körében igen kritikus megállapításokat tettek.

A GRECO most már azt vizsgálta, hogy Magyarország végrehajtotta-e a javaslatokat - mondta Ligeti, aki szerint épp ezért hiába titkosította most a kormány a jelentést, annak tartalma sejthető, és erősen valószínűsíthető, hogy "nem dicsérték agyon" az Orbán-kabinetet.

Brüsszelben tényként kezelik, hogy a mostani anyag szintén a vádhatósággal kapcsolatban a legkritikusabb, nem csak Polt változatlanul fennálló bebetonozása miatt, hanem azért is, mert az antikorrupciós ügyészségi munka gyakorlatilag értékelhetetlen - mondta a Népszavának Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Fotó forrása: Shutterstock