Pompeo személyében húsz év után először látogatott amerikai külügyminiszter Szlovákiába. A látogatást Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter történelminek, a lezajlott megbeszélést pedig nagyon hasznosnak nevezte a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Az amerikai külügyminiszter a megbeszélést gyümölcsözőnek nevezte, és leszögezte, hogy a két ország védelmi prioritásai közösek.

A megbeszélés napirendjén a Huawei-ügy mellett a venezuelai helyzet is szerepelt, illetve Szlovákiának az EBESZ soros elnökeként megfogalmazott prioritásai - köztük Ukrajna -, továbbá az uniós keleti partnerség és a Nyugat-Balkán témája.

A húsz évvel ezelőtt külügyminiszteri tárgyalásokar utalva, Miroslav Lajcák leszögezte: a két ország közti párbeszéd ma minőségileg teljesen más szinten van, mint akkor, mert ma partnerekről és szövetségesekről van szó. Lajcák hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak - amelynek Szlovákiai is része - a jövőben is a legszorosabb partnereknek és szövetségeseknek kell maradniuk.

"Ilyen fejlett partnerség mellett természetes, hogy vannak olyan kérdések is, amelyekben nem kell egyetértenünk, de fontos, hogy ezeket a nézeteket megoszthassuk egymással a közös álláspont kialakítása érdekében, annak tudatában, hogy együtt erősebbek vagyunk" - jelentette ki Lajcák. Szlovákia számára az Amerikai Egyesült Államok rendkívül fontos gazdasági partner is egyben, hiszen 120 amerikai cég működik az országban, s ezek 50 ezer embert foglalkoztatnak. Lajcák a megbeszélés témáit ismertetve kiemelte a kétoldalú együttműködést, azon belül a védelmi és biztonsági együttműködést.

Az amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón leszögezte: a két országnak közösek a védelmi prioritásai. Mindkét ország tudatosítja "milyen agresszíven viselkedik Oroszország" , Szlovákia pedig tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a NATO-n belüli együttműködés. Pompeo utóbbival összefüggésben említést tett a Pozsony által tavaly jóváhagyott - az ország történetében legnagyobb értékűnek számító - vadászrepülőgép beszerzésről illetve az azt megelőző a helikoptervásárlásról is. Szlovákia mindkét esetben amerikai gyártású eszközöket vásárolt. Mindezek - vélekedett Pompeo - hathatósan hozzájárulnak a két ország közti biztonsági együttműködés fejlesztéséhez.

Az amerikai külügyminiszter szlovákiai látogatása korábbi szakaszában, a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél mondott beszédében szót emelt Kína "erősödő befolyása" ellen is, ott Oroszországgal kapcsolatban úgy vélekedett: "az orosz agresszió aláássa a kontinens szabadságát."

Mike Pompeo egy a Huawei ügyet és az amerikai- európai uniós kereskedelmi kapcsolatok jövőjét firtató kérdésre válaszolva leszögezte: országa az EU partnere akar lenni. A Huawei-ügy kapcsán hozzátette: azt akarják, hogy a partnereik is tudjanak a "kockázatokról", mert biztos benne, hogy ezek ismeretében "jó döntéseket" fognak hozni.

Pompeo, arra az újságírói felvetésre, hogy több uniós ország - köztük Szlovákia - továbbra sem ismerte el a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidót, azt mondta: bízik benne, hogy az amerikai állásponthoz további országok csatlakoznak majd.