Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pompeo az ABC televízió Ez a hét című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának nyilatkozott, még a közel-keleti körútja előtt. Az amerikai diplomácia irányítója Szaúd-Arábiában tárgyalt, jelenleg Izraelben van, és onnan Jordániába megy.

Pompeo az interjúban hangsúlyozta, hogy Észak-Koreának az atomfegyver-programját kell "visszafordíthatatlanul" felszámolnia, ha bármiféle megegyezést akar az amerikai elnökkel. "Szánt szándékkal használjuk a visszafordíthatatlan kifejezést" - fogalmazott, és hozzátette, hogy Phenjannak ezzel kell demonstrálnia, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése megtörténik.

A külügyminiszter kitért a korábban Phenjanban Kim Dzsongunnal tartott találkozójára is. "Termékeny" eszmecsere volt, és azzal a benyomással távozott az észak-koreai fővárosból, hogy "valódi lehetőség" kínálkozik a megállapodásra Donald Trump és Kim Dzsongun között. Pompeo szerint ugyanis Kim késznek mutatkozott arra, hogy az amerikai követeléseket megvitassa a csúcstalálkozón.

Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal óvatosságra is intett, mondván, hogy Észak-Korea korábbi ígéretei "hamisaknak bizonyultak, vagy Phenjan képtelen volt betartani azokat". Washington "a korábbiaktól eltérő tárgyalási módszerekkel" él majd, hangoztatta Pompeo, ám részletekbe nem bocsátkozott. (Putyinnak tetszik, amit Koreában lát - ezt a cikket olvasta már?)

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában szintén reményét fejezte ki az amerikai-észak-koreai tárgyalások eredményességét illetően, de úgy fogalmazott: "közel vagyunk a történelmi békéhez, de közel vagyunk a háborúhoz is". Úgy vélte ugyanis, hogy ha Kim Dzsongun csak "játszadozik" Donald Trumppal, majd a tárgyalások után minden megy tovább a régi kerékvágásban, "akkor a háborúhoz vezető úton találjuk magunkat".

Donald Trump egyébként pénteki sajtóértekezletén a várható csúcstalálkozóra utalva leszögezte: "nem hagyjuk, hogy játszadozzanak velünk. Reményeink szerint megállapodunk, de ha nem, úgy is jó".

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, szintén a Fox televízióban, megerősítette, hogy a csúcstalálkozóra biztosan sor kerül, de arról még nem született megállapodás, hogy hol tartják. A CBS televíziónak Bolton úgy nyilatkozott, hogy Trump elnök eltökélt ugyan és reményeket fűz az áttöréshez, de "az amerikai kormányzat nem naiv" - írta az MTI.

A képen Kim Dzsongun és Mun Dzsein, forrás: Reuters.