Az amerikai diplomácia vezetője gratulált az úgynevezett demokráciapárti hongkongiaknak az előválasztásokhoz, majd Carrie Lam hongkongi vezetőt ostorozta.

Pompeo leszögezte: "komoly aggodalommal vesszük tudomásul a Carrie Lam, Hongkong vezetője által képviselt fenyegetést". Majd e fenyegetés alátámasztásaként idézte Lam álláspontját, aki szerint az előválasztásokkal "megsérthették" a pekingi parlament által megszavazott új nemzetbiztonsági törvényt.

Közleményében Mike Pompeo hangsúlyozta: a hongkongi vezető állásfoglalása "ismét azt jelzi, hogy a Kínai Kommunista Párt fél a demokráciától és saját népe szabad akaratától". Hozzáfűzte: Washington szorosan figyelemmel kíséri a hongkongi fejleményeket a szeptember 6-ra kitűzött helyi választások előtt.

Hongkongban július 11-én és 13-én tartottak úgynevezett demokráciapárti előválasztásokat, hogy megválasszák a demokrácia híveiként induló jelölteket a Törvényhozási Tanács (a helyi parlament) szeptember elején esedékes választásaira. Az előválasztásokon több mint 600 ezren vettek részt. A demokráciapárti jelöltek fő aggodalma, hogy az új nemzetbiztonsági törvény alkalmat adhat Pekingnek a különleges státuszú Hongkong "bekebelezésére", mivel büntethető lesz a Kínai Népköztársaság elleni zendülés, a hazaárulás és a felforgatás is. A törvényt ellenzők úgy vélik, hogy a nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva akár betilthatóak lesznek az ellenzéki megmozdulások is. Carrie Lam júniusban, még a törvény pekingi elfogadása előtt, úgy fogalmazott: akik nem támogatják az új törvényt, azok "a nép ellenségei".