Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államfő utasította a védelmi tanácsot, hogy dolgozza ki ennek lehetőségét. Személy szerint a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót a kelet-ukrajnai térségbe.

Porosenko bejelentette továbbá, hogy olyan módosító javaslatot dolgozott ki a hadiállapot bevezetéséről szóló törvényre, amely figyelembe veszi az Ukrajna ellen indított úgynevezett "hibridháború" sajátosságait. Reményét fejezte ki, hogy a parlament támogatja majd indítványát. Részleteket azonban a javaslatáról nem hozott nyilvánosságra.

Az elnök ismertette, hogy az oroszbarát szakadárok által megszállt Debalcevét szerda estig összesen 2475 katona hagyta el, 200 haditechnikai eszközzel. Kiemelte annak fontosságát, hogy az ukrán fegyveres erők nem fehér zászlóval, fegyvereiket hátrahagyva vonultak ki Debalcevéből - ahogy azt az Oroszország által támogatott szakadárok követelték - hanem a katonai vezetés parancsát követve az előre eltervezett módon hagyták el a várost fegyvereikkel és katonai eszközeikkel, járműveikkel együtt.

Az államfő elégedettségét fejezte ki a katonák kivonásának szervezésével és végrehajtásával, annak ellenére - mint mondta -, hogy az elvonuló csapatokat orosz tüzérségi fegyverekkel, köztük rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a szakadárok, aminek következtében hat katona életét vesztette.

A sajtójelentések szerint a kivonulás még jelenleg is tart. A kivont egységeket a Debalcevétől északnyugatra, mintegy 50 kilométerre lévő Artemivszkbe helyezték át.

A jelentős közúti és vasúti csomópontként stratégiai fontosságú Donyeck megyei város elfoglalásáért a múlt hónapban indítottak heves offenzívát a szakadárok. Támadásaikat a február 15-én életbe lépett tűszünet ellenére sem hagyták abba.

Kerry a debalcevei támadások leállítását sürgette

John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán azt kérte orosz partnerétől, Szergej Lavrovtól, hogy állítsák le az ukrán kormányerők elleni "orosz és szakadár" támadásokat a kelet-ukrajnai Debalcevénél. Ezt Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő közölte szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján.

Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal azt is sürgette, hogy Oroszország Debalcevénél tegye lehetővé a feladatuk teljesítésében akadályozott EBESZ-megfigyelők biztonságos és szabad mozgását.