Petro Porosenko a BBC-nek adott interjút, amelyből a brit közszolgálati médiatársaság kedd este sugárzott részleteket. Porosenko kijelentette: Ukrajnának készen kell állnia az orosz offenzívára. Hozzátette: Ukrajna nem Oroszország által támogatott szeparatistákkal harcol, hanem "tényleges háborúban" áll Oroszországgal. Porosenko szerint erre "erőteljes bizonyíték", hogy a hadszíntéren az orosz reguláris haderő különlegesen kiképzett alakulatainak katonái estek ukrán fogságba.

Arra a kérdésre, hogy bízik-e Vlagyimir Putyin orosz elnökben, az ukrán államfő határozott nemmel válaszolt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tárgyalásokon kívül nincs más választása, mivel véleménye szerint a kelet-ukrajnai területek feletti ellenőrzés katonai eszközökkel nem szerezhető vissza.

Porosenko szerint a kialakult helyzet "katasztrófa" nemcsak a harcok sújtotta keleti térség lakossága, hanem az egész ország számára.

Ez a katasztrófa azonban nem a szegények és az oligarchák közötti ügy, "ez a hazám elleni agresszió következménye" - fogalmazott. Porosenko ezzel arra reagált, hogy a BBC stábja által megszólaltatott kelet-ukrajnai lakosok közül többen dühödten szóltak az oligarchák fényűző életmódja és a harcok térségében élők helyzete közötti szakadékról.

Az ukrán elnök szavai szerint a harcokban Ukrajna 1800 katonát és csaknem hétezer civilt vesztett.

Az ukrajnai korrupciót firtató kérdésre Petro Porosenko azt mondta: a keleti országrészben vívott harcok mellett, az Ukrajnában zajló "egyik legfontosabb háború" a korrupció ellen folyik. Hozzátette: álma az, hogy Ukrajna az Európai Unió tagjává válik.

QP | Quality Placement