Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jerome Powell a fejlett országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen rendezett évi rendes monetáris konferenciáján tartott beszédében - a piaci várakozásokkal ellentétben - kevés fogódzót nyújtott annak megítéléséhez, hogy csökkent-e kamatot a Fed nyíltpiaci bizottsága szeptemberben vagy sem.

Az elnök szerint az amerikai gazdaság kedvező helyzetben van, és a Federal Reserve megteszi a megfelelő intézkedéseket, hogy a gazdaság növekedését a jelenlegi pályán tartsa. Felsorolta a Fed által figyelt gazdasági és geopolitikai kockázatokat, amelyek jelentős részét az amerikai kormányzatnak a Kínával és más országokkal vívott kereskedelmi háborújához kötötte.

A kereskedelmi háborúk

Összességében az amerikai gazdaság továbbra is jól teljesít - mondta Powell, hozzátéve, hogy az üzleti beruházások és a feldolgozóipar teljesítménye gyengült, de a foglalkoztatottság stabil növekedése és a bérek emelkedése hajtja az erőteljes fogyasztást és támogatja a mérsékelt növekedést.

A kereskedelmi háborúk aláásták a vállalati beruházásokat és az üzleti bizalmat, és hozzájárultak a globális növekedés gyengüléséhez, a Fed azonban nem képes mindent kiigazítani a monetáris politika segítségével. A közelmúltból nincs olyan precedens, amely bármiféle irányt mutatna a jelenlegi helyzet kezeléséhez, és monetáris politika nem tud egy határozott szabálykönyvet nyújtani a nemzetközi kereskedelemhez.

A kemény brexit, Nagy-Britannia EU-tagsága megállapodás nélkül történő megszűnésének lehetősége, a hongkongi feszültségek, a gazdasági növekedés lassulása olyan országokban, mint Németország, és egyéb tengerentúli problémák közepette a Fednek alaposan szemügyre kell vennie a rövid távú turbulenciákat és arra kell koncentrálnia, hogy az amerikai gazdaság miként teljesít - mondta az elnök, elismerve, hogy az 1990-es években a kamatcsökkentések hozzájárultak a gazdaság növekedésének fenntartásához.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fednek a folyó eseményekre kell figyelnie, arra összpontosítani figyelmét, hogy a kereskedelmi fejlemények milyen hatást gyakorolnak a kilátásokra, és politikáját úgy kell alakítania, hogy előmozdítsa kettős mandátumának teljesítését, a 2 százalékos inflációs célszám és a közel teljes foglalkoztatottság elérését.

Powell beszédének általános hangvétele csalódást okozhatott azoknak a befektetőknek, akik arra számítanak, hogy szeptemberben és esetleg az év végéig még többször kamatcsökkentést hajt végre a Fed nyíltpiaci bizottsága. Júliusban a testület 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatsávot, ám Powell már akkor jelezte, hogy a 2008 októbere óta először végrehajtott kamatvágás egy "ciklus közepi kiigazítás" és nem egy hosszú lazítási ciklus kezdete - írta az MTI.