Az amerikai gazdaság nagyon erős és jó helyzetben van, hogy egy szigorúbb monetáris politika mellett is sikeres legyen – mondta Jerome Powell jegybankelnök.

A Fed s várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatemelésről döntött, egyben eszközállományának leépítésről döntött.

Powell szerint

Nagyon nehéz előzetesen 60, 90 napra iránymutatást adni, annyi minden történik a világban

Májusban a kamatemelés mellett a Federal Reserve megerősítette, hogy további szigorításokra számíthatnak a piacok.

A Fed üzenetei alapján:

  • További, a körülményeknek megfelelő emelésekre lehet készülni
  • Június 1-től kezdve a Fed elkezdi leépíteni mérlegét, vagyis eladja a korábban a gazdaság támogatása érdekében felvásárol állampapír-állományát
  • A döntéshozó testület az adatok alapján dönt, ennek megfelelően nem zárja ki egy, a mostaninál gyorsabb és erőteljesebb szigorítási pályát sem.
  • A csúcsfoglalkoztatás és a 2 százalékos inflációs cél hosszabb távú célként tekinthető.

Powell szerint mindazzal ami most történik, az ukrán háború, a járvány utóhatásai, a kínai lezárások és a fejlett piacokon lévő korlátozások olyan inflációs nyomást helyeznek a világgazdaságra, amit 40 éve senki.

Ennek megfelelően a Fed továbbra is az adatok fényében fogja igazítani pillanatnyi lépéseit.

A munkaerőhiány miatt a bérek gyorsan emelkednek, és ez hozzájárul ahhoz, hogy az infláció az idei év során emelkedett maradjon. Az ING szerint az inflációs értékek az év végéig 4 százalék felett lesznek - írtuk a kamatdöntést megelőző cikkünkben.

Az előzetes spekulációban már benne volt, hogy a Fed egy nagyobb, 75 bázispontos emelést jelent be.

Kérdésre Powell szerint a szigorítás szükségességén túl, a gyorsítás nem volt napirenden, így a következő üléseken is 50 bázispontos emelésekkel lehet számolni.