Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Prága fő menekülteket regisztráló központját kénytelenek voltak egy napra lezárni a hatóságok, mert nem tudta kezelni az Ukrajnából érkezők tömegét - írja a Radio Praha. Az érkezők négyötöde nő, 55 százaléka gyermek. A belügyminisztérium az óriási terheléssel magyarázza a váratlan döntést.

A regisztrációs központ naponta maximum 8-10 ezer érkezőt tud kezelni, ha ennél többen állnak sorba a bejáratánál, az gondot jelent. A bezárást az indokolta, hogy egyszerűen leültetni sem tudták az embereket, hogy kitöltsék a regisztrációs kérelmüket, illetve nem tudták ellátni őket étel- és italcsomagokkal.

A háború első napjaiban még kevés menekült érkezett, ám ezt követően március első hétvégéjén 100 ezren érkeztek a Lengyelországon és Szlovákián keresztül a cseh fővárosba. A kormány most a vasúttársasággal és magán-személyszállítókkal tárgyal arról, hogy vidéki városokba szállítsák a menekültek egy részét, hogy tehermentesítsék Prágát. Az utazás nem kötelező. Csehországban eddig 57 ezren kaptak egyéves humanitárius vízumot.

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.