A cseh védelmi minisztérium már nem egyszerűen a hazai hadiipar, hanem annak állami szegmense érdekében lép fel - részben kizárná az állami megrendelésekből a magánvállalatokat. A Pravo című napilap Martin Stropnicky védelmi miniszter egy a kormányhoz intézett átiratára hivatkozva írja, hogy aszerint a hatályos közbeszerzési törvény a minisztérium munkáját megnehezítve túl gyakran igényli a tenderek annak szabályai alóli kivonását.

A hadsereg beszerzési politikájának alapvető megváltoztatására van szükség, kiszorítva a rendszerbe már beépült, de csak a haszon maximalizálásában és a költségek minimalizálásában érdekelt magánvállalatokat a harceszközök gyártásából, karbantartásából, javításából és a kiképzésből.

A CTK beszámolója szerint ez a folyamat máris megindult, és a minisztérium által létrehozott négy vállalat felé tereli a megrendeléseket. Ezek a Katonai Javító Vállalat (VOP), a Repülőgép-javító Vállalat, a Haditechnikai Intézet (VTU) és a Katonai Kutató Intézet (VVU). A légierő személyzetének kiképzését 1,2 milliárd koronás szerződéssel már a LOM Prague állami cég nyerte el.