A cseh kormány az amerikai Magnitsky Act mintáját követő törvényt készít elő annak érdekében, hogy további szankciókat alkalmazhasson Oroszországgal szemben - idézte a Radio Praha tudósításából Jan Lipavský külügyminiszter tájékoztatását. Eközben a többi tárcavezető igyekszik összeállítani a Csehországban lévő orosz vagyonok listáját, amelyeket szankciókkal sújthatnak.

Az amerikai jogszabály azt követően született, hogy Szergej Magnickij orosz jogász 2009-ben meghalt a börtönben, ahova azért zárták az orosz hatóságok, mert felfedett 230 millió dollárnyi az orosz adóhivatal tisztviselőinek részvételével történt csalást. Válaszul az USA-ban olyan törvényt fogadtak el, amely lehetővé teszi más államok szankcionálását az emberi jogok megsértése címén.

Jelenleg nincs jogi lehetőség arra Csehországban, hogy külföldi jogi személyek ellen ilyen alapon eljárjanak, ezért láttak hozzá a jogtechnikai feltételek megteremtéséhez, amit később egyeztetnek az európai uniós szervezetekkel is - derült ki a külügyminiszter szavaiból. Lipavský egyébként már parlamenti képviselő korában, 2019-ben javasolta egy ilyen jogszabály megalkotását. Szerinte ezzel Csehország demonstrálhatná, hogy Válclav Havel polgárjogi harcos és volt államfő hagyatékához híven az emberi jogok védelmének egyik bástyája.

Ezzel a munkával párhuzamosan készül egy olyan jogszabály is, amely megfosztaná a szankciók alá eső cégeket attól a lehetőségtől, hogy induljanak az állami közbeszerzési, támogatási vagy befektetési pályázatokon. Végül vizsgálják a csehországi orosz vagyonon kompenzáció nélküli kisajátításának jogi lehetőségeit is.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.