Raman Prataszevics, a Minszkben kényszerleszállást végrehajtó Ryanair járaton őrizetbe vett ellenzéki fehérorosz blogger barátnője beismerő vallomást tett egy kedd este megjelent videóban - írja a Reuters. A videóban Sofia Sapega, Prataszevics orosz állampolgárságú barátnője gyorsan beszél, és feszélyezettnek tűnik. Arról beszél, hogy a Telegram üzenetküldő alkalmazás segítségével belorusz bűnüldöző szerveknél dolgozók személyes adatait hozta nyilvánosságra, ami Fehéroroszországban bűncselekménynek számít.

A Prataszevicset és Sapegát szállító Vilniusba tartó Ryanair-gépet vasárnap szállították le Minszkben, bombatámadásra hivatkozva. A leszállított gépen tartózkodó újságírót őrizetbe vettél. 

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Sapega, aki 23 éves egyetemi hallgató, büntetőeljárás alá vonható a belorusz büntető törvények alapján. Sviatlana Tsikhanouskaya, a Litvániából működő belorusz ellenzék vezetője, a Twitteren azt mondta, hogy a Sapega látszólag pszichológiai nyomás alatt áll. Franak Viacorka, Tsikhanouskaya tanácsadója szitén a Twitteren azt írta: Sapega vallomása kényszer hatására történt. Csak abban bűnös, hogy Prataszevics barátnője, és kényszerítették a vallomástételre. 

A belorusz hatóságok két hónapig előzetes letartóztatásban tartják Sapegát - jelentette a TASZSZ hírügynökség édesapjára, Szergej Dudicsra hivatkozva. Sapega édesanyja, Anna Dudics a Reutersnek adott keddi interjúban elmondta, hogy lánya ártatlan, mindössze rossz helyen volt, rossz időben.