Az eladásokkal "az adófizetők tudhatják, hogy a pénzüket a jövőbe, nem pedig a múltba fektetik" - fogalmazott még augusztus végén Bruno Le Maire gazdasági miniszter, de nem nevezte meg az érintett nagyvállalatokat.

Az első nagy szolgáltató, amelyet érint a privatizáció, az Engie (korábbi GDF-Suez). Az állam részesedéseit kezelő ügynökség, az APE kedden jelentette be, hogy átengedte az energiaóriás tőkéjének 4,5 százalékos részesedését 1,53 milliárd euróért. A francia állam így 24,1 százalékos tulajdonosa marad az energiacégnek, amelyhez igazgatótanácsában 27,6 százalékos szavazati jog járul.

A következő tranzakciót illetően több vállalat neve is felmerült a francia sajtóban, többek között a Renault autógyáré, az Orange telekommunikációs nagyvállalaté, a párizsi repülőtereké, valamint a francia szerencsejátékoké, ez utóbbiban 72 százalékos tulajdonosa az állam.

"Az eladásokat a piaci feltételek függvényében hajtjuk végre, tekintettel az állam és az érintett vállalatok érdekeire" - közölte az APE, amelynek 81 vállalatban van részesedése, az általuk kezelt részvények értéke megközelíti a 100 milliárd eurót. (A francia menzáknak tisztelni kell a gyerekek jogait)

A létrehozandó innovációs alap körvonalai még nem teljesen tisztázottak. A gazdasági minisztérium szerint a szervezet még ebben a hónapban létrejön, amint a jogi kérdéseket rendezte a tárca.