Az egyiptomi alkotmánybíróság elnöke Adli Manszour lesz az ország ideiglenese elnöke, már délelőtt leteszi az esküt, amelynek része, hogy feladata az ország vezetése a következő választásokig. Gyors beiktatása újabb bizonyítéka annak, hogy a hadsereg jól előkészítette a hatalomátvételt, amelyet az eltávolított Mohammed Murszi elnök puccsnak minősít, a kairói utcán a hatalomváltást ünneplő tömeg viszont úgy értékel, hogy két éven belül a második diktátor buktatták meg. A friss hírekből kiderül, hogy nem csupán Murszit helyezték házi őrizetbe, hanem közvetlen munkatársait és a volt elnököt támogató muzulmán testvériség 300 vezetőjét és tagját is.

A hadsereg fellépése az elnök mögötti politikai erők ellen alaposan megtervezett akció volt. Abdul Fattah al-Sisi tábornok, a katonaság főparancsnoka egy ideje mérlegelhette a lehetőségeket - állítja Jeremy Bowen a BBC helyszínen tartózkodó közel-keleti szakírója. A muzulmán testvériség aktivistáit letartóztatták tévécsatornáikat eltakarították az éterből.

Nagy játszma

A 2011-es arab tavaszt követő választásokat azért nyerhette meg a szervezet egyiptomi ága és annak szövetségesei, mert jó szervezettek voltak és az volt a hírük, hogy becsületesek. Emellett hasznát látták annak, hogy a szekuláris politikai pártok nem tudják megszervezni önmagukat.

Az egyiptomi hadsereg most komoly csapást mért a muzulmán testvériségre. Kérdés, hogy illegális szervezetté alakul-e, hogy visszavágjon vagy sem. 2011 előtt így működtek, de sok éve felhagytak az erőszakos politizálással. Vannak azonban Egyiptomban dzsihadista erős, amelyek nem rettennek vissza a vérontástól. A hadsereg azzal számolt, hogy bármilyen gondot kezelni tud, ám irdatlan nagy a tét: Egyiptom jövője.

17 halott

Az erősen hívő muzulmánok úgy érezhetik, hogy a demokratikus választáson győztes elnöküket ütötték el a hatalomtól. A korábbi hírekkel szemben nem négy, hanem 17 halálos áldozata van annak, hogy egyesek úgy gondolták, komolyan kell venni a muzulmán testvériség kijelentését, miszerint csak a testükön keresztül távolíthatják el elnöküket az ország éléről.

Barack Obama amerikai elnök aggodalommal figyeli az eseményeket és felszólította a feleket, hogy minél előbb térjenek vissza a civil kormányzáshoz. Mark Mardell a BBC egyesült államokbeli tudósítója úgy látja, hogy a washingtoni adminisztráció nem igazán csalódott az események láttán - nem véletlen, hogy nem követeli az elnök visszahelyezését hivatalába. Emellett "egy" demokratikusa választott civil kormányt látna szívesen az arab ország élén, nem pedig "a" demokratikusan választott kabinetet.