A lehető legszorosabban alakul a vasárnapi választás kampánya, a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért listája is a biztos szavazó pártválasztók 47 százalékénak voksára számíthat – derült ki a Népszavának kutató Publicus Intézet felméréséből.

A fej fej melletti állás annak fényében kissé meglepőnek tűnhet, hogy bár – a Medián mérésén kívül, ahol kényelmes Fidesz-győzelmet jósoltak – az összes, közelmúltban megjelent kutatás szoros eredménnyel kalkulált, de döntetlent senki sem mutatott ki.

Beleértve a Publicust, amelynek legutóbbi, pár napja nyilvánosságra került kutatása szerint 2 százalék volt az eltérés a Fidesz és az ellenzék listája között, igaz, ez a felmérésekben hibahatáron belülinek számít.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a lapnak elmondta, van a választóknak egy 5-7 százalékos csoportja, amely a kampány utolsó pillanatában dönti el, hogy elmegy-e szavazni, és ha igen, akkor hova húzza az x-et. A friss felmérésük pedig ehhez a pillanathoz közelebb van, mint az eddig ismert számok, de a trend a kutató szerint eddig is a záruló olló volt.

Az egyéni választókerületek jó részében nehezebb dolga lesz az ellenzéknek, mint a Fidesznek, ugyanis a kormány választókörzeti átrajzolása miatt előbbieknek több voksra van szüksége a győzelemhez. Emellett a külhoni, illetve a levélszavazatok is hatással lesznek a voksolás kimenetelére – mondta Pulai, aki szerint az is elképzelhető: pont ezek miatt jó ideig nem lesz végleges eredmény - olvasható a portálon.