A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én tört ki. Vasárnap még mindig több mint 5500 ember volt szállodákban, illetve rokonoknál elhelyezve. Sokan közülük sosem térhetnek vissza otthonaikba, illetve településeikre, amelyeket most már több méter láva borít.

A vulkánkitörés komoly terméskiesést okozott a sziget legfontosabb exportágazatának számító banánültetvényeken. A tűzhányó aktivitása továbbra sem csitul, eddig már 80 millió köbméter lávát okádott ki, vagyis kétszer annyit, mint ötven éve.

A sziget ismert története során még nem voltak ekkora nehézségek - jelentette ki Ángel Victor Torres, a kanári-szigeteki autonóm tartomány kormányának vezetője.

Mindemellett enyhülést jelentett, hogy valamelyest javult a levegőminőség, így időközben feloldották a mérgező gázok miatt elrendelt kijárási tilalmat Los Llanos, Tazacorte és El Paso falvak mintegy 3800 lakója számára. A szél ugyanis a legtöbb mérgező gázt a tenger felé sodorta. A hamueső miatt azonban csak kevesen éltek a lehetőséggel, hogy a szabadba merészkedjenek.

A La Vanguardia című helyi lap beszámolója szerint tulajdonképpen nem is hamuról, hanem a levegőbe került, lehűlt magmaszilánkokról van szó, amelyek fekete bevonatként ülepednek meg mindenen, a bőrrel érintkezve kis tűszúrásokhoz hasonló érzetet keltenek, járáskor pedig ropogó hangot keltenek.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint a megkövült láva mintegy 367 hektárt borít be, míg a hamueső több mint 3300 hektárt érint. A regionális kormányzat becslései szerint a vulkánkitörés több százmillió eurós károkat okozott - írta az MTI.