Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a távol-keleti Vlagyirvosztok városába utazott, hogy részt vegyen egy iskolai évnyitón, ahol tinédzserekkel osztotta meg mit gondol az Egyesült Államok húsz éven át tartó afganisztáni jelenlétéről - derül ki a Moscow Times beszámolójából. Az orosz elnök hosszú ideje ostorozza az amerikaiak tevékenységét az Oroszország közelében lévő országban, mondván a Nyugat rá akarja erőltetni az értékeit nem nyugati országokra, ami nem helyes.

Putyin szerint az amerikai hadsereg el akarta fogadtatni saját normáit a háború szaggatta Afganisztánnal két évtizeden át, ami végül hiábavaló erőfeszítésnek bizonyult. Nem hozott mást csak veszteséget és tragédiákat, az amerikaiaknak is, de még inkább azoknak, akik Afganisztán területén élnek. (Utóbbival vélhetően finoma jelezte, hogy például üzbég kisebbség is él Oroszország szövetségese, Üzbegisztán szomszédjában.)

Lehetetlen bármit kívülről ráerőltetni másokra - vonta le a végső konklúziót az orosz államfő. Ennek szellemében a múlt héten arról értekezett, hogy Oroszország nem fog beavatkozni Afganisztán belügyeibe, már csak azért sem, mert nem felejtette el a Szovjetunió tízéves háborújának keserű emlékét. Végül tett egy megjegyzést Európának címezve. Kifogásolta, hogy a nyugati országok igyekeznek a Moszkvával szövetséges közép-ázsiai országokban helyet találni az afgán menekülteknek (az EU például pénzügyi támogatást ad ehhez).