Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ha ukrán partnereink ma egy gazdasági értelemben célszerű projektet javasolnának nekünk, olyat, amely garantálja számunkra a szállítás biztonságát és a gazdasági célszerűséget, akkor Ukrajnával fogunk dolgozni" - mondta az elnök.

"Ha Ukrajna megérti, hogy nincs monopóliuma az orosz gáz Európába szállítására, akkor véget ér némely szerepelőknek az ezzel a szállítással kapcsolatos zsarolása is" - vélekedett Putyin.

Az orosz elnök tisztán kereskedelmi projektnek nevezte a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezetéket, kijelentve, hogy arra az orosz kormánynak nincs befolyása. Szavai szerint a Déli Áramlatra sohasem tekintettek az északi alternatívájaként. Emlékeztetett arra, hogy a déli projektet a bolgár kormány leállító határozata hiúsította meg, de hangsúlyozta, hogy ennek megvalósításáról Oroszország sosem mondott le végérvényesen.

Az Európai Unióból való kilépésről megtartandó brit népszavazásról kijelentette, hogy az az EU és a britek ügye. Ezzel kapcsolatban nem kívánta kifejteni magánvéleményét, és úgy nyilatkozott, hogy "nem nagyon illendő" Oroszországot olyan ügyekben befolyásolással vádolni és "mumust" csinálni belőle, amelyekhez nincs köze.

Az Európában kiépítendő amerikai rakétavédelmi rendszerről kijelentette, hogy Moszkva nagyjából tisztában van vele, hogy annak keretében melyik évben fognak 500 kilométernél nagyobb hatótávolságú rakétákat hadrendbe állítani, ami szerinte fenyegetést jelent majd az orosz nukleáris potenciál számára.

Mint mondta, a románok sohasem fogják megtudni, hogy milyen változtatásokat hajtanak végre a területükön lévő rakétasilóikban, amelyeknek a közelébe sem engedik őket.

Vlagyimir Putyin nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok közötti katonai szembenállás "új dimenzióba húzza be a világot". Véleménye szerint stratégiai erőegyensúlyra van szükség, amely az elmúlt 70 évben szavatolta, hogy el lehetett kerülni a nagyobb katonai konfliktusokat.

Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az "orosz kártyát" minden amerikai elnökválasztási kampányban eszközként használják fel.