Jövő év elejétől a közüzemi szolgáltatók öt évig csak az infláció mértékével emelhetik díjaikat - jelentette be Vlagyimir Putyin államfő a szentpétervári világgazdasági fórumon bemutatva új gazdaságfejlesztési politikáját. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a természetes monopóliumoknak ez idő alatt belső erőforrásaikat kell mozgósítaniuk a fejlesztésekhez. Ez Julija Cseplijeva, a BNP Paribas Russia vezető közgazdásza szerint nem okozhat problémát, mivel bőven van terük költségeik csökkentésére és hatékonyságuk növelésére, ezért ha ezeket célzó programokat hajtanak végre, nem kell visszafogniuk befektetéseiket az infrastruktúra projektekbe.

A szakértő szerint a díjak állandó emelésével élve a vállalatok nem voltak érdekeltek a takarékosságban vagy a hatékonyságuk erősítésében, ugyanakkor folyamatos áremeléseik felhajtották az inflációt. A most várható korlátozás lehetővé teszi a következő 2-3 évben az infláció leszorítását 4-5 százalékra. Emellett kedvező hatással lesz a makrogazdasági stabilitásra és a stabilan alacsonyabb díjak ösztönzik a beruházásokat.

Az új gazdaságpolitika természetesen nem merül ki az energiaárak befagyasztásában. Az elnök nagyszabású programot jelentett be az infrastrukturális programok támogatásának pénzügyi támogatására a nemzeti jóléti alapból (amely az olajexport bevételek extra profitjának egyik gyűjtőhelye). E projektek között van a moszkvai körgyűrű és egy Moszkvát Kazannyal összekötő nagy sebességű vasútvonal megépítése, valamint a transz-szibériai vasút korszerűsítése. A fentebbi alapból 450 milliárd rubelt, vagyis közel 14 milliárd dollárt fordítanak ezekre a beruházásokra.

Nyugati megfigyelők úgy látják, hogy mindez arra utal - a Kreml nagyobb szerepet kíván játszani a gazdaságpolitika alakításában. Ennek egyik jele, hogy az orosz viszonylatban liberálisnak tartott Elvira Nabiullinnát Andrej Belouszov eddigi gazdasági miniszter váltja fel az elnök gazdasági főtanácsadójának posztján, aki a fokozottabb állami beavatkozás híve. A gazdasági tárca élére Alekszej Uljukajev került a jegybank éléről, amelynek vezetője Nabiullina lett. A változások lényege, hogy állami segítséggel ösztönözzék a gazdaság növekedését.