Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin az Egy övezet, egy út kezdeményezés második pekingi csúcstalálkozója keretében tartott sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy a napokban Lengyelország, Németország, Ukrajna és több más ország, köztük Magyarország is felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken, miután szerves klórvegyületek kerültek a vezetékbe.

Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója korábban elmondta, hogy büntetőeljárás indult a kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése miatt.

Oroszország a tervek szerint két héten belül felújítja az Európába irányuló kőolajellátást a vezetéken keresztül.

"Tudatában vagyok a történteknek, a részletek azonban ismeretlenek előttem, ahhoz ugyanis, hogy tudjuk, mi történt, vizsgálatot kell lefolytatni" - hangoztatta Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy röviden beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Moszkvában pénteken újságíróknak a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója elmondta, hogy büntetőeljárás indult a Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése miatt. Igor Gyomin szerint kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

Kedden Fehéroroszország leállította, majd másnap részlegesen újraindította a világos olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását és az olajtranzit leállt a Barátság kőolajvezeték északi ágán. Magyarországon a Mol pénteken jelentette be, hogy átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken.