A fehérorosz kormány bemutatta annak a programnak a tervezetét, amelynek alapján belemenne Fehéroroszország és Oroszország integrációjának szorosabbra vonásába - idézte Siarhej Rumas belorusz miniszterelnököt a lengyel onet.pl. A tervek szerint az ezt szolgáló cselekvései tervet hamarosan aláírhatják orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel.

A cél az lenne, hogy eloszlathassák a szuverenitás kérdésével kapcsolatos kétségeket, miután az elmúlt fél évben felmerült, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő mandátumának 2024-es lejárta után a fehérorosz-orosz unió élén folytathatná vezetői pályafutását. Erre az adna alapot, hogy még az 1990-es években született egy megállapodás a két ország között uniójuk létrehozásáról (csak nem tettek érte semmit).

Rumas hangsúlyozta, hogy a programjuk tisztán gazdasági jellegű. egyebek mellett azt szeretnék, ha a vállalatok a közös piacon egyenlő feltételek mellet tevékenykedhetnének. Ez egységes adórendszert, energiaárakat és jogszabályi környezetet jelent. A cselekvési terv elkészítéséről egyébként Putyin és fehérorosz kollégája, Alekszander Lukasenka állapodott még személyes találkozójukon az év elején.