Az ENSZ tagállamok jövőhéten esedékes találkozóján arról szavaznak majd, hogy a szövetség elítélje-e a katonai befolyásolás alatt lejátszott népszavazások eredményét, és ezzel a négy ukrán terület: HerszonZaporizzsjaLuhanszk és Donyeck illegális annektálását.

Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ nagykövet szerdán körlevélben kérte a tagállamokat, hogy a szokásostól eltérően, titkos szavazáson nyilatkozhassanak az országok képviselői arról, támogatják-e a annektálást elítélő és azt semmisnek tekintő nyilatkozatot. Levelében azt írta

Ez egy egyértelműen átpolitizált és provokatív nyilatkozat, amelynek célja a Közgyűlésen belüli szakadékok elmélyítése, amivel csak még távolabb taszítaná egymástól a tagságot.

Az orosz küldött azzal érvelt a titkos szavazás mellett, hogy a "nyugati lobbi" mellett "nagyon nehéz lenne nyilvánosan kifejezni az álláspontokat". Ugyan a titkos szavazás nem teljesen precedens nélküli az ENSZ Közgyűlésén, ennek lehetőségét valószínűleg nyilvános szavazáson kéne eldönteni, még a jövő szerdára egyeztetett találkozó előtt - írja a Reuters.

Világos üzenet

Ukrajna és szövetségesei egyenként már elítélték a területek önkényes elcsatolását, és Magyarország sem ismeri el az oroszok által megrendezett népszavazások következményét, de Olof Skood Európai Uniós ENSZ nagykövet szerint, a nemzetközi közösség reakciója is fontos, hogy egyértelmű üzenetet kapjon az egész világ: ilyet nem lehet csinálni.

Az ilyen nyilatkozat szövegének elfogadásához egyszerű többség is elég az ENSZ-ben, de természetesen minél egyhangúbb a támogatás, annál nagyobb súllyal bír egy dokumentum. A Közgyűlés 2014-ben is szavazott a Krím-félsziget elcsatolásának érvénytelenségéről, akkor 100 támogatóval, 11 ellenzővel, 58 hivatalos és további két tucat nemhivatalos tartózkodással fogadták el a dokumentumot.