Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai államfő csúcstalálkozója június közepén az év egyik legnagyobb figyelemmel kísért nemzetközi politikai eseménye lesz, annak ellenére, hogy a két ország pocsék kapcsolata miatt a szimbolikus jelentőségen kívül nem igazán várható eredmény a tanácskozástól – írja a CNBC. Ennek tükrében nem meglepő, hogy máris megszólaltak azok a hangok, melyek szerint Biden diplomáciai hibát követ el ezzel a csúcstalálkozóval.

Alekszej Navalnij ellenzéki vezért az év elején mondva csinált vádakkal bebörtönözték és a fehérorosz kormány egyes hírek szerint a Kreml tudtával kényszerítette földre a Roman Protaszevics ellenzéki aktivistát szállító repülőgépet. Ennek tükrében Ben Sasse, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagja úgy véli, kár volt megajándékozni Putyint a csúcstalálkozóval. Mindennek tetejébe a Biden-adminisztráció visszalépett attól, hogy szankciókkal sújtsa az Északi Áramlat 2 (ÉÁ2) gázvezeték építésének egyik fővállalkozó cégét, így a csúcstalálkozó mindezen csúfságok legitimálása lehet, ami gyengének mutatja az Egyesült Államokat.

Jen Psakit, a Fehér Ház sajtótitkárát is ezzel a felvetéssel próbálták sarokba szorítani az újságírók, ami elől azzal tért ki, hogy így működik a diplomácia. A vezetők nem csupán olyan kollégáikkal találkoznak, akikkel egyetértenek, hanem olyanokkal is akikkel sok a nézeteltérésük. Ennél nyomósabb érv, hogy a csúcsból mindkét elnök jól jöhet ki. Putyin világhatalomként tálalhatja országát a népnek a szeptemberi parlamenti választások előtt, Biden megmutathatja, hogy másként kezeli orosz kollégáját, mint előde, Donald Trump, aki csak egy mosolyváltásra találkozott Putyinnal egy nemzetközi tanácskozás szünetében – véli Daragh McDowell Oroszország-szakértő.

A felek közös nevezőt találhatnak a klímaváltozás elleni fellépés ügyében, az online kémkedés területén és a Moszkva segítheti Washingtont abban, hogy megelőzzék Afganisztánban a politikai rendszer összeomlását azt követően, hogy az amerikai csapatokat kivonják az országból. A szakértő szerint kizárható, hogy áttörést érjenek el a csúcstalálkozón, a fő cél inkább az, hogy megmutassák a szavazóiknak és a világnak, képesek leülni egymással szemben és beszélni bármiről.