Naftali Bennett csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, miután az utóbbi napokban feszültség alakult ki a két külügyminisztérium között, mert Lavrov egy olasz televízióban arról beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben zsidó vér folyik, hasonlóan Adolf Hitler náci vezérhez - írja az MTI izraeli tudósítója.

Bennett hivatala közölte, hogy Putyin bocsánatot kért az orosz külügyminiszter kijelentéseiért. A Kreml beszélgetésükről kiadott nyilatkozata ugyanakkor nem tartalmazta Lavrov kijelentéseinek elítélését vagy tagadását - tette hozzá a ynet. A miniszterelnök a tudósítás szerint elfogadta Putyin bocsánatkérését.

Korábban Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Lavrov szavai miatt. "Az ilyen hazugságoknak az a célja, hogy magukat a zsidókat vádolják meg a történelem legszörnyűbb bűneivel, amelyeket ellenük követtek el, ezzel felmentve a felelősség alól az elnyomókat" - mondta Naftali Bennett hétfőn.

Bennett hivatala szerint az izraeli kormányfő a csütörtöki beszélgetésben humanitárius kérést intézett az orosz elnökhöz, hogy vizsgálja meg az ukrajnai orosz háború egyik fő célpontjának számító Mariupolban található Azovsztal acélmű evakuálására vonatkozó különféle lehetőségeket. Bennett a Zelenszkijjel előző nap folytatott beszélgetésén elhangzott kérést tolmácsolta.

Putyin elnök válaszában megígérte, hogy lehetővé teszi a civilek, köztük a sebesült civilek evakuálását az ENSZ humanitárius folyosóján és a vöröskereszt segítségével.

A Kreml közleményt is kiadott

A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin emlékeztetett rá, hogy a gettókban és koncentrációs táborokban megkínzott és a nácik által büntetőakciókban meggyilkolt 6 millió zsidónak 40 százaléka szovjet állampolgár volt. Bennett a maga részéről méltatta a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulását a nácizmus feletti győzelemhez. Az orosz elnök gratulált tárgyalópartnerének és az izraeli népnek a függetlenség napja alkalmából, amelyet csütörtökön, május 5-én ünnepelnek - írta az MTI a Kreml közleményére hivatkozva.

A felek a Kreml közlése szerint megvitatták az ukrajnai helyzetet is, egyebek között a civilek evakuálásának kérdését a mariupoli Azovsztal üzemből. "Ami az Azovsztalban maradt fegyvereseket illeti, nekik a kijevi hatóságoknak kell parancsot adniuk a fegyverletételre" - hangzott az orosz elnöki hivatal közleménye.