Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz légiközlekedési ügynökség (Roszaviacija) úgy tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy pénteken azokból az országokból, ahol a hazatérni kívánókkal kapcsolatban a legsúlyosabb helyzet alakult ki - Bulgáriából, Magyarországról, Szerbiából, Montenegróból, Ciprusról, Franciaországból, Portugáliából és Indonéziából -, 3889 orosz utast hoztak el az orosz utasszállítók.

Százezer orosz ragadt külföldön

Az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) szerdán közölt becslése szerint a nemzetközi repülőjáratoknak a világjárvány miatti törlése, és a határok lezárása következtében mintegy százezer, szervezett úton részt vevő orosz turista rekedt külföldön. Marija Zaharova az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken azt mondta, mintegy 9000 orosz állampolgár várja, hogy megoldódjon hazatérése.

A magyar konzuli szolgálat pénteken arra figyelmeztette az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az Aeroflot orosz légitársaság hétfőtől öt hétre felfüggeszti a Moszkva-Budapest-Moszkva járatait. Az utolsó lehetőség vasárnap lesz arra az Aeroflot menetrendszerű járatával, hogy elutazzanak Magyarországra.

Az orosz belügyminisztérium azt közölte, hogy az országban rekedt külföldiek lejáró vízumát kérésre ideiglenesen meghosszabbítják.

Putyin beszélt Contéval, és segítséget ajánlott

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, akinek megerősítette készségét az Olaszországnak nyújtandó segítségnek. A Kreml sajtószolgálata szerint Moszkva egyebek között védőeszközöket, Kamaz teherautókra szerelt mobil aerozolos jármű- és területfertőtlenítő berendezéseket, orvosi és egyéb felszerelést, valamint orosz szakértői csoportokat tervez küldeni Itáliának a járvány által leginkább sújtott térségeibe.

A szállítmányokat az orosz védelmi minisztérium irányítása alatt az orosz légierő gépei fogják szállítani. Conte az orosz elnöki hivatal szerint "őszinte háláját fejezte ki" a támogatás miatt.

Gyorsul a járvány Oroszországban is

Közben Oroszországban egy nap alatt 53-mal 306-ra nőtt a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma. A COVID-19 betegségből eddig 16-an - 13 orosz, két kínai és egy olasz állampolgár - gyógyultak meg. Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír. Egy koronavírussal fertőzött idős asszony elhunyt a héten Moszkvában, de mivel halálát közvetlenül egy levált vérrög okozta, őt nem tekintik a járvány áldozatának - írta az MTI.

Figyelmeztetést kaptak az orosz munkaadók

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kabinetülésen kijelentette, hogy kormánya és a jegybank kész további intézkedéseket hozni a gazdaság megsegítésére. Arra figyelmeztette a munkaadókat, hogy az elbocsátás csak végső eszköz lehet, és óvta őket attól, hogy leépítéssel oldják meg cégük belső problémáit. Kilátásba helyezte, hogy az illetékes szervek minden konkrét esetet ki fognak vizsgálni.