Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oleg Deripaszka, a Rusal alumíniumipari óriásvállalat alapítója azt mondta egy moszkvai sajtótájékoztatón, hogy "kolosszális hiba" Oroszország részéről, hogy katonai offenzívájával lerombolja Ukrajnát - tudósít a Moscow Times. Ezzel arra célozhatott, hogy a Donbaszban folyó orosz katonai előrearaszolás sajátos módszert követ: a tüzérség földig rombolja a településeket, majd a gyalogság elfoglalja a romokat.

Igen-igen ritkán fordul elő, hogy akár a legbefolyásosabb oligarchák is halovány kritikát merészeljenek megfogalmazni a hivatalos zsargonban "különleges katonai műveleteknek" nevezett invázióval szemben. Deripasztak egy költői kérdéssel kezdte: Érdeke-e Oroszországnak elpusztítani Ukrajnát? Természetesen nem, ez kolosszális hiba lenne. 

Ez utóbbit többször elismételte, mintha azt gondolná, hogy ráolvasással lehet hatni az ország vezetésére, ráadásul "háborúnak" merészelte minősíteni az orosz hadsereg tevékenységét, amiért legalább egy elfenekelésére számíthat, ha legközelebb a Kremlben jár.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Oroszországban nincs napirenden rendszerváltás. Ehhez nincs meg a szükséges politikai potenciál, miután a valós ellenzék gyakorlatilag eltűnt a politika színpadáról. Vezetőik többségét börtönbe zárták vagy emigrációba kényszerítették. Deripaszkát mint a putyini rezsim egyik társutasát érintik a nyugati szankciók.