Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jókora meglepetést keltett, amikor a Szíria északi részén harcoló kurd Szíriai Demokratikus Erők (angol rövidítéssel SDF) bejelentette, hogy megállapodott Bassár al-Aszad szíriai rezsimjével és orosz támogatóival a török hadsereg elleni összefogásról - írta a Financial Times. Törökország azt követően indított katonai offenzívát Szíria északi része ellen, hogy Donald Trump amerikai elnök elrendelte az ott tartózkodó amerikai csapatok kivonását. Ezt számos szakértő az USA kurd szövetségeseinek hátba döféseként értékeli.

Az egyezség szerint a szíriai hadsereget beengedik a kurdok ellenőrzése alatt lévő területekre. A damaszkuszi hivatalos média szerint ennek megfelelően a csapatok már el is indultak, hogy "szembe szálljanak a "török agresszióval", illetve az Aszad ellen 2011 óta harcoló szíriai lázadókkal. Ez a fejlemény utat nyithat a szíriai rezsim előtt, hogy elérje fő katonai célját, azt, hogy Szíria teljes területét az ellenőrzése alá vonja. Ez alól csak egy kicsi északnyugati rész maradhat kivétel, amely török ellenőrzés alatt van. Moszkva és Teherán megerősítheti befolyását a térségben.

Versenyfutás az idővel

Recep Tayyip Erdogan török államfőt viszont súlyos vereség fenyegeti. Az offenzívával az volt a célja, hogy a kurdok rovására létrehozzon egy 30 kilométer széles ütközőzónát, ahová kitelepíthet több száz ezer szíriai menekültek, ám az orosz és iráni hátszéllel előrenyomuló szíriai kormányerők meghiúsíthatják ezt a tervét. Más szóval hiábavalónak bizonyulhat a várhatóan több száz fős emberáldozatot követelő katonai kaland.

A következő napokban a szíriai és a török katonaság versenyt fog futni az idővel és egymással - véli Can Kasapoglu biztonságpolitikai szakértő, az isztambuli Edam kutatóintézet igazgatója. Minél nagyobb területet kell szerezniük, mielőtt találkoznának, mert a két hadsereg ütközése vérgőzös lenne.

A törökök mellett a kurdok lehetnek a nagy vesztesei a fejleményeknek. Az SDF korábban is fontolgatta, hogy megegyezik a damaszkuszi vezetéssel: azt akarták elérni, hogy a kurd irányítás alatt lévő területeknek autonómiát adjanak. Csakhogy semmilyen engedményt nem kaptak a damaszkuszi kormánytól, amelynek az az álláspontja, hogy a egységes egészként kezeli az egész országot. Az SDF főparancsnoka, Mazlum Abdi azt mondta: most kénytelenek voltak behívni a kormányerőket, mert a török támadás miatt az észak-szíriai kurd közösség léte került veszélybe.