A különböző korlátozások és szankciók elnyomják a szabadpiacot és a tisztességes versenyt, azaz a protekcionizmus egy új fajtáját képviselik, amely új, globális krízishez vezethet- figyelmeztetett Valgyimir Putyin orosz államfő a lengyel Rzeczpospolitia cikke szerint. Ha a szankciók spirálja mozgásba lendül, a korlátozások kiszélesednek és egyre több államot és céget sújtanak, beleértve azokat is, amelyek biztosak voltak abban, hogy ez őket sosem érintheti.

Az ellenőrzés hiánya és az lehetőség, hogy az ilyen politikával súlyosan visszaéljenek csak növeli a károkat. Korábban a világ államai protekcionista politikát folytattak, Oroszország ezért nem lépett be évekig a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), de ez most valami más. Kiagyalt okokkal, a nemzetbiztonságra hivatkozva folytatják a versenytársak megfojtását, amivel joggá válik a jogsértés- tette hozzá Putyin.

Kritizálta a WTO-t, de elismerte, hogy a szervezet nélkül csak az erő döntene, ezen az alapon dőlne el kinek van "igaza" a kereskedelmi vitákban. A lengyel lap emlékeztet rá, hogy az EU és az USA négy éve kezdett embargópolitikát Oroszország ellen, Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt. Oroszország előbb bekebelezte a Krím félszigetet, amelynek Ukrajnához tartozását korábban szerződésben ismerte el, majd mélyen belefolyt a délkelet-ukrajnai polgárháborúba.

A fotó forrása: Michael Klimentyev/MTI/EPA