Az Oroszországban jól ismert médiaszemélyiség, Kszenyija Szobcsak először valóságshow-műsorvezetőként vált híressé, mielőtt újságírói karrierbe kezdett volna. 2018-ban az orosz elnöki posztért is indult, amit kritikusai szerint reklámfogás volt, amelynek célja, hogy segítsen a Kremlnek versenyképes választások látszatát kelteni. Ő a lánya Anatolij Szobcsaknak, Szentpétervár korábbi polgármesterének, akit Putyin korábban mentorának nevezett. A pletykák szerint a nő Vlagyimir Putyin keresztlánya, és bár ezt nem erősítették meg, az orosz elnökhöz fűződő régóta fennálló családi kapcsolata bizalmatlanságot keltett az ellenzék egyes részeiben.

Az orosz média szerint Szobcsak kedd este menekült el Oroszországból a fehérorosz-litván határon át, miután az orosz hatóságokat becsapva repülőjegyeket vásárolt Moszkvából Isztambulon keresztül Dubajba. A vilniusi hírszerző szolgálatok is megerősítették, hogy a nő Litvániába menekült – számolt be a Guardian.

Az interneten már terjednek biztonsági kamerák által rögzített videók, a felvételeken Sobcsak látható, amint arcát eltakarva és sapkát viselve gyalogosan lépi át a litván határt. A litván titkosszolgálatok közölték, hogy Szobcsak izraeli útlevelével lépte át a határt. Erre azért is volt szükség, mert a balti országok a múlt hónapban beutazási tilalmat vezettek be a turistavízummal rendelkező orosz állampolgárok számára.

Politikai leszámolási ügybe keveredett

Az orosz állami hírügynökség szerint az ország biztonsági szolgálatai parancsot kaptak Szobcsak letartóztatására. Az indoklás szerint gyanúsított ugyanabban a büntetőügyben, mint Kirill Szuhanov médiatulajdonos. Egy moszkvai bíróság szerdán börtönbe zárta Szuhanovot azzal a váddal, hogy 11 millió rubelt (73,14 millió forintot) próbált meg kizsarolni Szergej Csemecovtól, a Rosztec orosz állami védelmi vállalat vezetőjétől, a KGB Putyinhoz közel álló volt tábornokától. Szobcsak és az ügyészség hivatalosan nem nyilatkozott a nyomozással kapcsolatos helyzetéről.

Szuhanov az Ostorozhno Media kereskedelmi igazgatója, ez az egyik olyan, Oroszországon belül működő médiaprojekt, amely az ukrajnai háború kezdete óta bírálja a Kremlt. Szobcsak egy a bírósági eljárást bíráló Telegram üzenetben azt sugallta, hogy letartóztatása egy dokumentumfilm-sorozattal függ össze, amely az orosz börtönökben alkalmazott kínzásokról szól.

Ha hivatalosan is vádat emelnek Szobcsak ellen, az újabb lépést jelentene a Kremlnek a Putyin-kritikusok elleni fellépésében, mivel a hatóságok igyekeznek tovább szűkíteni a háborút ellenzők mozgásterét az országban.