Hétfőn 77. alkalommal ünnepelték meg a Győzelem napját Moszkvában, ami az oroszok egyik legjelentősebb ünnepe. A hatalmas katonai felvonulás jó alkalom az erőmutatásra, még akkor is, ha az orosz hadsereg korszerűsítése nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket a 75 napja tartó ukrán megszállásban.

Az utóbbi hetekben több elmélet is született arról, mire használja majd föl a második világháborúban aratott győzelemre történő megemlékezést Putyin. Az elemzők valamiféle nagyobb bejelentést vártak az ukrajnai háborúval kapcsolatban, de úgy látszik, végül visszafogott retorikára váltott az orosz elnök, és még az nyugati katonáknak is igyekezett hízelegni.

Az egyik legjelentősebb feltételezés szerint az általános hadi állapot bevezetését jelenthette volna be Putyin, amivel viszonylag rövid időn belül akár 100 ezer orosz tartalékos mozgósításával is megerősítette volna, az ukrán fronton harcolókat. Ezt a verziót előre tagadta a Kreml, de is benne volt a pakliban, hogy jobb híján Mariupol sokadszori átvételét jelenti be, mint szimbolikus sikert - de ez is elmaradt. Leginkább az eredeti ürügyeihez ragaszkodott, amik már a háború megkezdése előtt sem állták meg a helyük.

A NATO-t tette meg bűnbaknak

Putyin elmondta, hogy szerinte a NATO egyre több modern fegyvert és katonai tanácsadókat adott Ukrajnának, így mint erős és független állam, Oroszországnak szükségszerű volt időben megelőzni az agresszor támadását. (A NATO védelmi szervezet, nem támad meg senkit - a szerk.) Arról is beszélt, hogy ők mindig is nyitottak voltak tárgyalásra, és hogy csupán egyenlő védelmi garanciákat vártak a Nyugattól, de ezek a megkeresések, az ő olvasatában feleslegesnek bizonyultak.

A Kreml még decemberben küldött követeléseikre a NATO és az Egyesült Államok is válaszolt, de Putyin elégtelennek tartotta a felajánlott ellenőrzési biztosítékokat, és szerinte emiatt egyértelművé vált, hogy már akkor is terveket szőttek, a történelmileg szerinte hozzájuk tartozó Donbasz és Krím-félsziget elfoglalására (a valóság ellenben az, hogy az oroszok foglalták el 2014-ben a Ukrajnához tartozó Krímet - a szerk.).

Az orosz elnök folytatva meredek állításait, azt is mondta, hogy Kijev kihirdette a nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét. (A valójában Oroszország fenyegetőzik nukleáris fegyverekkel - a szerk.) Azt is fenyegetésnek nevezte, hogy az Ukrajna körül hadgyakorlatozó 100 ezer orosz katonára válaszul a NATO megerősítette az Oroszországgal szomszédos balti államokban levő bázisait. Azt mondta, minden jel arra mutatott, hogy

elkerülhetetlen volt az összecsapás a neonácikkal, a banderistákkal [ukrán náci szimpatizánsokkal], akiket az Egyesült Államok és ifjabb partnereik támogatnak.

Hős orosz katonák

Az orosz hadsereghez intézve szavait, azt mondta, hogy donbaszi barátaikkal együtt az anyaföldért és annak jövőjéért harcolnak. Ennek az üzenete szerinte az, hogy senki se felejtse el a második világháború tanulságát, hogy a világon sehol nincs hely "mészárosoknak és náciknak."

Az orosz katonák halála pótolhatatlan veszteség a barátaik és hozzátartozóik számára. Az állam, a régiók, a vállalatok és az állami szervezetek mindent meg fognak tenni azért, hogy gondoskodjanak ezekről a családokról, és a különleges támogatásról már ma aláírták a rendeletet - mondta Putyin.

A szövetséges hadseregek minden katonáját tiszteli, ahogy a kínai partizánokat is, akik segítettek a "nácizmus és a militarizmus" legyőzésében. Tudomása szerint amerikai veteránok is részt akartak venni a moszkvai katonai felvonuláson, de sajnálatos módon az USA ezt megtiltotta neki, pedig az oroszok büszkék a hőstetteikre és a közös győzelemhez adott hozzájárulásukra.

A teljes beszédet itt tekintheti meg: