Kim "a közeljövőben kíván reagálni az Oroszországi Föderáció elnökének meghívására, és késlekedés nélkül, Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin) munkarendjétől függően kész látogatást tenni Oroszországban. Remélem, hogy ez a vizit a közeljövőben, az év vége előtt megtörténik" - mondta. Ezzel ellentétben az USA lemondta koreai találkozóját.

Matvijenko szombaton közölte, hogy Kim nem tud részt venni a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon, de Phenjan magas rangú küldöttséget delegál rá. Az orosz házelnök pénteken utazott a kommunista országba, és részt vett az Észak-Korea fennállásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségeken - számol be az MTI.

Putyin augusztusban táviratban üdvözölte Kimet a Koreai-félsziget japán uralom alóli felszabadulásának évfordulóján, megerősítette készségét a személyes találkozóra és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, valamint - Dél-Korea bevonásával - a háromoldalú együttműködésre. Korábban Moszkva üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető június 12-i szingapúri találkozóját. Az orosz álláspont szerint ezek a pozitív fejlemények összhangban állnak a konfliktus rendezésére több mint egy évvel ezelőtt kidolgozott orosz-kínai útitervvel, amely a rendezés átfogó megközelítését feltételezi, és a felek fokozatos és összehangolt lépéseivel számol.

A csúcstalálkozót követően Moszkva több ízben sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által Észak-Korea ellen fenntartott szankciórendszer módosítását, valamint az egyes országok által egyoldalúan meghirdetett gazdasági büntetőintézkedések mielőbbi visszavonását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter május 31-én járt Phenjanban, két nappal a Trump-Kim csúcsot követően pedig Moszkvában Kim Jong Nam, a kommunista ország Legfelsőbb Népi Gyűlése (a törvényhozás) elnökségének elnöke személyesen adta át Kim Dzsong Un személyes üzenetét Putyinnak.

Az elnök az orosz média vezetőivel január 11-én megtartott moszkvai találkozóján "abszolút kompetens és már érett politikusnak" nevezte Kimet, aki szerinte "a nukleáris robbanótöltet és a nagy hatótávolságú rakéta létrehozásával (...) megoldotta stratégiai feladatát". Putyin úgy vélekedett, hogy Kim érdekelt a helyzet "letisztulásában, elsimításában és megnyugtatásában".

Az orosz elnök azt hangsúlyozta akkor, hogy a realitásokból kiindulva, óvatosan, tárgyalásos úton kell megoldani a Koreai-félsziget atommentesítésének feladatát. Úgy vélekedett, hogy ez végeredményben akkor valósítható meg, ha a folyamat összes résztvevője, köztük az észak-koreaiak is biztosak lehetnek abban, hogy biztonságuk nukleáris fegyver nélkül is szavatolható.

Putyin hétfőn, a Keleti Gazdasági Fórumot megelőzően fogadja Vlagyivosztokban Abe Sindzó japán miniszterelnököt. A tanácskozáson rész vesz Hszi Csin-ping kínai elnök is.