A magyarok egyharmada tekinti stratégiai partnernek Oroszországot, és a lakosság 74 százaléka gondolja úgy, hogy ápolni kellene a kapcsolatot Oroszországgal - idézi a pozsonyi Globsec közvélemény-kutató cég felmérést a Szabad Európa. Hiába viszonylag nagy a Nyugat elutasítottsága, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy Oroszország felé kellene fordulni.

Az elemzés szerint az Oroszország iránt érzett szimpátiát befolyásolja a 40 évnyi kommunizmus iránt érzett nosztalgia, a két régiót a fasizmus alól felszabadító Vörös Hadsereg emléke, a gazdasági, kulturális és vallási kapcsolatok. Minden vizsgált országban ezek eltérő kombinációja magyarázhatja, hogy miért szimpatizálnak egyes társadalmi rétegek Oroszországgal.

A legtöbben Szerbiában, Bulgáriában, Szlovákiában és Montenegróban szimpatizálnak Oroszországgal, Magyarország, Csehország és Észak-Macedónia lakói már pragmatikusabbak, egyedül Lengyelországban és Romániában vannak jelentős kisebbségben az Oroszországgal szimpatizálók.

Arra a kérdésre, hogy a saját országuknak a Kelethez, a Nyugathoz vagy inkább egyikhez sem kellene tartoznia, a legtöbben (49 százalék) ez utóbbit választották. Ezt a hozzáállást Magyarországon (és Csehországban) leginkább a Nyugathoz és annak vélt problémáihoz való negatív hozzáállás erősít.