Közvetlenül az amerikai néphez fordult Vlagyimir Putyin orosz államfő a New York Times véleményrovatában megjelent cikkében, amelynek első passzusa szerint az USA katonai támadása Szíria ellen azzal a hatással járna, hogy az emberek milliói nem a demokrácia mintaállamaként tekintetnének az Egyesült Államokra, hanem olyan országként, amely a brutális erő alkalmazására hagyatkozik érdekei érvényesítésekor. Putyin szerint fennáll a veszélye annak, hogy az ENSZ elődje, a Népszövetség sorsára jut, ami azt jelenti, hogy a befolyásos államok megkerülik a nemzetközi szervezetet. Ez aláásná a nemzetközi biztonsági rendszert, ahogy az a második világháború kitörése előtt történt.

Ha az Egyesült Államok a katonai beavatkozás mellett dönt annak ellenére, hogy azt a világ számos állama, továbbá politikai és vallási vezetők - köztük a pápa - ellenzik, az csak további ártatlan emberek halálával járna. A konfliktus eszkalálódna, minden bizonnyal jóval Szíria határain túlra is elérne - írja Putyin. A csapás a terrorizmus új hullámát indítaná el, ami aláásná az iráni atomfegyver-probléma megoldására tett kísérleteket és megrendítené a politikai stabilitás maradékát Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Egyszerűen felborítaná a nemzetközi jogrendet.

Csak szépen, jogszerűen, ahogy szoktuk...

Putyin szerint Oroszország nem a regnáló szíriai rezsimet védi, hanem a nemzetközi jog érvényesülését. Az államfő megismételte azt az orosz álláspontot, amely szerint az augusztus végi vegyifegyver-támadást a felkelők hajtották végre, hogy kiprovokálják az Asszad elnök erőit reményeik szerint megroppantó nemzetközi katonai beavatkozást. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azokat a jelentéseket, amelyek szerint a militáns csoportok további akcióra készülnek, ezúttal Izrael ellen - osztotta meg olvasóival sokadik figyelmeztetését.

Vajon az Egyesült Államok hosszú távú érdeke-e, hogy mindennapossá váljanak beavatkozásai más országok konfliktusaiba? - tette fel a szónoki kérdést. A cikk azt megelőzően jelent meg, hogy John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ma találkozik Genfben, hogy kidolgozzák a szír kormány kezében lévő vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezésének tervét.

Eközben a Washington Post arról tudósított, hogy a CIA és a külügyminisztérium az elmúlt két hétben elkezdte a szíriai felkelőknek régen megígért amerikai katonai segély szállítását. A csomagban kézi fegyverek, muníció, egészségügyi eszközök és szállító járművek vannak. Ezt megelőzően hónapokig halogatták a szállítmányok elindítását.