Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz nagy olajvállalatok májustól felfüggesztik az olaj szállítását a legnagyobb fehérorosz finomítónak, a Naftannak. A háttérben az van, hogy a vállalat a fehérorosz rezsim antidemokratikus viselkedése miatt amerikai szankciók hatálya alá került - adta hírül a lengyel Rzecpospolita a Reuters ágazati forrásokra hivatkozó tudósítására alapozva. A 1960-as évek elején még Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár regnálása alatt épített állami üzem eredetileg napi 200 ezer hordó olaj finomítására volt képes.

Az amerikai külügyminisztérium azért tette feketelistára, mert a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztást elcsalták Alekszandr Lukasenka javára, majd az emiatt kirobbant tüntetéseket brutálisan eltiporták. Az ellenzéki politikusok vagy börtönben ülnek, vagy emigrációba kényszerültek. Az USA a Naftannal szerződéses kapcsolatban lévő vállalatoknak 45 napos ultimátumot adott (június 3-áig), hogy megszakítsanak minden üzleti kapcsolatot a belorusz céggel.

Azok az orosz olajvállalatok, amelyek ellátták a finomítót - havi 5,5 millió hordó olajjal, meglehetősen kedvező áron - nem várnak eddig, már május elején felfüggeszthetik a szállítást a Naftannak.Attól tartanak ugyanis, hogy üzletfélként másodlagos szankciókkal sújthatják őket, aminek eredményeként lehetetlenné válhat külföldi tevékenységük. A kisebb exportőrök, mint a Tatnyefty és a Neftisa még gondolkodnak, hogy mi tévők legyenek – tájékoztatták a Reuterst. 

Az olajszármazékok, amelyeket a fehérorosz finomítókban a viszonylag olcsó orosz olajból előállítanak, az ország legfontosabb exportárui. Ebből keletkezik a fehérorosz gazdaság exportbevételeinek 20 százaléka. Ennek elvesztése fájdalmasan érinti a regnáló rezsimet, amelynek egyre nagyobb gondot okoz a valuta hiánya. Az ország valutatartaléka jelenleg 2,8 milliárd dollár, ami nem egészen 2,5 hónapi importra elég.