Diplomáciai utalások és sajtóértesülések szerint John Bolton Vlagyimir Putyin és Donald Trump amerikai elnök lehetséges jövő hónapi európai találkozóját készíti elő az orosz fővárosban - írta az MTI.

Az amerikai tisztségviselő látogatása előtt nemzetközi - főképp az osztrák és az amerikai - sajtóba olyan értesülések szivárogtak ki, hogy az orosz és az amerikai elnök július közepe táján találkozhat egymással abból az alkalomból, hogy Donald Trump amerikai elnök ellátogat a NATO brüsszeli csúcstalálkozójára. Putyin és Trump lehetséges találkozójának időpontját a sajtóforrások július 15-re tették, amely történetesen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjének napja. Az észak-atlanti szövetség vezetői július 11-én és 12-én tanácskoznak majd a belga fővárosban.

Sajnálattal vagyok kénytelen megállapítani, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok nincsenek a legjobb formában. Erről már többször is szóltam a nyilvánosság előtt, és szeretném önnel találkozva is megismételni: úgy gondolom, hogy ez jelentős mértékben a magában az Egyesült Államokban zajló belpolitikai harc következménye - mondta az orosz államfő.

Putyin kifejezte reményét, hogy az amerikai elnök tanácsadójának moszkvai látogatása lépést jelent majd a kétoldalú kapcsolatok átfogó helyreállítása felé.

Az orosz elnök gratulált az Egyesült Államoknak abból az alkalomból, hogy a 2026-os labdarúgó világbajnokság egyik társrendezője lesz, és közölte, hogy Oroszország kész megosztani saját házigazdai tapasztalatait. Bolton kijelentette: az amerikai fél örömmel tájékozódik majd afelől, hogy Oroszország miként tudja ilyen sikeresen lebonyolítani a tornát.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kifejezte reményét, hogy moszkvai tárgyalásai alkalmából eredményesen meg lehet vitatni a kétoldalú együttműködés javításának lehetőségét olyan irányokban, amelyekről egyetértés alakult ki. "Még korábban is, amikor komoly nézeteltéréseink voltak, vezetőink és (nemzetbiztonsági) tanácsadóink találkoztak, ami fontos záloga volt a stabilitásnak a világban."

Bolton ezt megelőzően több mint két órán át tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A moszkvai külügyi tárca szűkszavú tájékoztatása szerint a sajtónyilvánosság elől elzárt megbeszéléseken az ukrajnai és a szíriai helyzetről, valamint a kétoldalú viszonyról esett szó - írta az MTI.

A kép forrása: AFP Photo/Pool/Alexander Zemlianicsenko.