Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dánia 25 százalékkal növeli a gáztermelését az Északi-tengeren, hogy megszüntesse függőségét az orosz energiahordozótól - írta meg a Reuters. Dánia azt tervezi, hogy talán már jövőre teljesen felhagy az orosz földgáz vásárlásával - jelentette be Mette Frederiksen miniszterelnök.

„Korlátozott ideig növelni fogjuk a földgáztermelést az Északi-tengeren” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy „meggyőződésünk, hogy jobb gázt termelni az Északi-tengeren, mint Vlagyimir Putyintól vásárolni”.  

Frederiksen szerint Dánia jövőre gyakorlatilag függetlenné válhat az orosz gáztól az északi-tengeri szállításokkal. Ám mivel az európai gázhálózat részei vagyunk, szükségünk van a többi ország függetlenedésére is – tette hozzá a kormányfő.

A dán kormány bemutatta a megújuló energiaforrásokból – például szél- és napenergiából – történő energiatermelés drasztikus növelésére vonatkozó terveit is, valamint bejelentette a vállalatokra kirótt egységes szén-dioxid-adó bevezetését is. A cél: nyolc éven belül négyszeresére növelni a szárazföldi (onshore) szél-, illetve napelemes energiatermelést, valamint 1-4 GW teljesítménnyel növelni a tengeri (offshore) szélenergia-termelést.

Dánia villamosenergia-mixe 2021-ben 48,6 százaléknyi szélenergiát, 21,2 százalék biomassza alapú energiát és 4,2 százaléknyi napenergiát tartalmazott. Néhány napja csak, hogy bejelentették a lakossági földgáz-kivezetési terveket, januárban a szén és a kerozin "elfelejtését" jelentették be, alig egy éve pedig azt, hogy főszerepet vállalnak a világ első mesterséges energiaszigetének a létrehozásában.