Az államfő az orosz állami televíziós és rádiócsatornák által csütörtökön élőben közvetített műsorban egy ellenzéki politikus kérdésére válaszolt. Emlékeztetett az ukrán vezérkari főnök kijelentésére, aki Putyin szerint nyugati kollégáival találkozva közölte, hogy nem harcolnak az orosz hadsereggel.

Irina Hakamada arra hivatkozott, hogy politikustársa, a február végén Moszkva központjában meggyilkolt Borisz Nyemcov a halála előtt információkkal rendelkezett az orosz csapatok ukrajnai jelenlétéről.

Nem lehet háború Oroszország és Ukrajna között - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televíziós és rádiócsatornákon élőben közvetített műsorban az ukrán határnál lévő Gukovo orosz település lakóinak kérdésére válaszolva. "Éljenek nyugodtan" - mondta az államfő. Megjegyezte, hogy voltak "túlkapások" a térségben, utalva arra, hogy orosz területre gránátok csapódtak be, de azt mondta, hogy azokat "inkább a véletlenek és a sajnálatos események közé lehet sorolni", mint pusztító szándékúnak tartani.

Korábban a moszkvai nemzetközi biztonságpolitikai konferencián Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök nem zárta ki, hogy "a bizonytalan ukrajnai helyzet katonai fenyegetést jelentsen Oroszországra nézve".

Egy, a szakadár délkelet-ukrajnai területek hovatartozására vonatkozó kérdésre válaszolva Putyin közölte: az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságok" sorsa Kijev politikai bölcsességétől függ.