Sir Richard Barrons megjegyzi, hogy a két fél egyelőre hosszú távú háborúskodásra rendezkedik be, amely várhatóan évekig eltart és egy nemzedék óta nem látott költségekkel, illetve kockázatokkal jár. Ám leereszkedett a vörös köd és egyik oldal sem adja fel - szemlézte az írást a hvg360.

Oroszország a jövő hónapban előreláthatólag formálisan bekebelezi a Donyec-medence elfoglalt részeit, ami jelzi elszántságát, hogy erői maradnak. Ez viszont megkétszerezi az ukránok és támogatóit harci kedvét, hogy kiűzzék az ellenséget. De az oroszok jövőre vagy azután megint megkísérelhetik Kijev ostromát. A védők célja az, hogy visszaszorítsák az agresszort a Dnyeperen túlra.

Az eredményes ellenoffenzíva azonban nem egyenlő azzal, hogy általános stratégiai támadás indul az 1000 kilométeres fronton az orosz egységek kiűzésére. A sikerhez az ukrán oldalon ötszörös erőfölény szükséges a fő pontokon, továbbá fenn kell tudni tartani a hadműveletet.

Súlyos dilemma ez

Előbb hosszú és kemény tél jön, ami lelassítja a hadmozdulatokat. A Nyugat viszont azzal kénytelen szembenézni, hogy már nem lesz elég, ha raktárról küldi a támogatást, be kell vetnie a hadiiparát, itt akkora katonai műveletekről van szó.  Ez nem lesz olcsó az adófizetőknek.

A partnerek csupán két lehetőségük marad: vagy megadnak minden segítségek az agresszor kiszorításához, vagy marad a megszállás, ám az azt jelenti, hogy újabb inváziók következhetnek Ukrajnában és másutt. Ám Ukrajnát helyzetbe hozni még mindig egyszerűbb, mint mozgósítani a NATO-t a Moszkva elleni háborúra – véli a brit tábornok.

Előkerülhet a nukleáris robbanófej

Viszont ha Putyin úgy érzi, hogy harapófogóba került, akkor nagy valószínűséggel harcászati nukleáris fegyvert vet be. Ez bőven belefér az orosz katonai gondolkodásmódba, főleg, ha az állam léte kerül veszélybe. Márpedig a Kreml az anyaország részének tekinti a megszállt területeket.

Persze nem ezer kilotonnás bombára kell készülni, inkább arra kell számítani, hogy a levegőben hoznak működésbe egy 10 kilotonnás robbanófejet. Mondjuk, 10 kilométer magasan, egy Kramatorszk nagyságú város felett. A halálos hatás fél kilométeres körre korlátozódik, de épületek omlanak össze és másfél kilométerre is harmadfokú égési sérüléseket okoz - írta a brit tábornok.